Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od září vyjedou taxibusy mezi Novým Městem a Jindřichovicemi pod Smrkem

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 08. 2024 15:10
  • Doprava

Sdílet článek

Od pondělí 2. září vyjedou mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem tzv. taxibusy. Jde o druh poptávkové dopravy, která umožňuje operativně a flexibilně zajišťovat dopravní obslužnostech v místech a časech, kde nabídka pravidelné veřejné dopravy není příliš efektivní. Zatím se bude jednat o pilotní provoz a kraj ho poté společně s koordinátorem dopravy – společností KORID LK – vyhodnotí.

Taxibusy budou součástí systémů poptávkové dopravy, tj. autobusů na zavolání. Na rozdíl od v současnosti provozovaných tzv. radiobusů, které je možné objednat jen v čase dle jízdného řádu, bude systém taxibus využitelný v tzv. časových slotech.

Koordinátor dopravy KORID LK ve spolupráci se společností CITYA připravuje analýzu Libereckého kraje, jejímž cílem je vytipovat vhodné lokality pro zavedení operativní veřejné dopravy. Součástí postupu je zavedení tohoto druhu dopravy v tzv. pilotním provozu. „Lokalita mezi Novým Městem a Jindřichovicemi byla vytipována zejména proto, že odpovídá svým charakterem oblasti, kde by takový systém dopravy mohl být pro obyvatele zajímavější než klasická pravidelná veřejná doprava,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy.

Už při prvním představení v Jindřichovicích byl ze strany obyvatel velký zájem, a to hlavně rodin. Oblast zahrnuje také obec Horní Řasnice a částečně Dolní Řasnice a také místní části dotčených obcí. Nově tak bude zajištěno spojení veřejnou dopravou v místní části Dětřichovec spadající pod Jindřichovice pod Smrkem.

Systém je jednoduchý a intuitivní. Cestující v několika málo krocích zadá, odkud kam chce odvézt, a aplikace jej navede na místo, odkud jej TvůjBus přepraví spolu s ostatními. Díky chytrým algoritmům se pak upravuje trasa i provoz tohoto spojení v průběhu cesty. Díky inovativnímu přístupu koordinátora veřejné dopravy Libereckého kraje KORID se nám podařilo z poptávkové dopravy vytvořit dlouhodobý projekt, který postupnými krůčky díky pilotnímu provozu mění vizi na realitu. Mám velkou radost, že můžeme inovaci ve veřejné dopravě zajistit cestujícím i v Libereckém kraji. Systém poptávkové dopravy již několik měsíců i let úspěšně funguje i v jiných krajích. Věřím, že nově otevřený provoz na Liberecku posune poptávkovou dopravu v České republice zase o kus dál,” uvádí Dominik Janík, ředitel CITYA.

Dopravu zajistí dopravce ČSAD Liberec vozidlem pro 8 cestujících pod marketingovou značkou TvůjBus IDOL. Vozidlo je již takto i označeno. „Chceme, aby se TvůjBus stal doplňkem pro místní cesty, nikoliv konkurencí pro vlaky a autobusy do Frýdlantu a Liberce. Současně je třeba definovat velikost území tak, aby reakční doba dopravce byla atraktivní i pro cestující,“ vysvětluje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. „Současně chceme též získat zkušenosti s tímto druhem dopravy, které pak mohou být přenositelné pro rozvoj tohoto systému i v jiných částech kraje.“ Další oblasti plánuje Koordinátor dopravy postupně zavádět v letech 2025 a 2026 v návaznosti na nově připravovanou legislativu pro poptávkovou dopravu.

V září bude provoz tohoto systému zdarma. „O zpoplatnění budeme v průběhu září jednat, ale nepředpokládáme, že by cena měla převyšovat hodnoty uvedené nyní v ceníku IDOL pro stejné trasy. Taxibusy bychom v budoucnu rádi začlenili do sytému IDOL,“ uzavírá Sviták.

Obdobný systém již několik měsíců úspěšně funguje v Pardubickém kraji a podobné projekty se připravují na území celé České republiky.

Shrnující informace:

  • Kde? Dolní Řasnice, Horní Řasnice, Jindřichovice pod Smrkem, Nové Město pod Smrkem
  • Kdy?
    • Od pondělí 2. září v pilotním/zkušebním režimu.
    • V provozu v pracovní dny v období 7─19 hodin. (Poslední objednávka spoje do 18:30.)
  • Jak to funguje?
    • Cestující objedná spojení v aplikaci „TvůjBus“, která je intuitivní. Zadá si, odkud – kam chce cestovat, a aplikace jej navede k nejbližší virtuální zastávce. (Virtuální zastávky jsou body v mapě, kde bude možné bezpečné zastavení vozidla. Výčet těchto míst není omezen autobusovými zastávkami.)
    • Objednávku bude možné (v krajním případě) provést též telefonicky prostřednictvím Centrálního dispečinku IDOL nebo prostřednictvím webového formuláře.
  • Tarif
    • Od 2. září služba zavedena zdarma.
    • Výběr jízdného je předpokládán nejdříve od října a bližší informace budou upřesněny na webu www.iidol.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky