Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oblastní galerie Liberec obdržela víc než 30 milionů. Získá nové osvětlení, do exponátů se pustí restaurátoři

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 05. 09. 2024 12:23
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Dva projekty získaly podporu v rámci integrované územní investice (ITI) pro Oblastní galerii Liberec. Díky schválené dotaci, kterou získal Liberecký kraj, tak projde obnovou osvětlení expozic i venkovní nasvcení budovy, okna získají zatemnění a restaurátorskými pracemi projde pět set papírových sbírkových předmětů.

První projekt přinese revitalizaci osvětlení vnitřních výstavních a expozičních prostor, které bude možné variabilně upravit pro přípravu různých expozic, krátkodobých výstav a akcí pořádaných galerií. Tomu pomůže také instalované zatemnění oken. Výměnou projdou také světla mimo výstavní místnosti – ve vstupní hale s pokladnami, kavárně, knihkupectví a chodbách se schodišti. Nově instalovaná venkovní svítidla pak dodají budově slavnostní ráz, což bude možné využít při nejrůznějších příležitostech.

„I když se může zdát, že budova lázní, která dnes slouží jako galerie, prošla rekonstrukcí teprve nedávno, v roce 2013, je z dnešního hlediska technologie osvětlení zastaralá a neúsporná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Všechna namontovaná svítidla budou energetické třídy A++, což v budoucnu bude znamenat velké úspory na provozních výdajích, které se dnes odhadují v desítkách procent.“

Druhý projekt cílí na restaurování uměleckých děl na papíře z podsbírek grafik a kreseb. Ty jsou ve velmi špatném až havarijním stavu a proto je galerie nevystavuje. Projekt počítá s jejich vystavením a přiblížením technik restaurování návštěvníkům galerie. „Opraveno bude celkem pět set  děl vybraných na základě jejich poškození a plánovaným záměrům pro jejich zveřejnění, z nichž 220 jsou díla ze sbírky kreseb a 280 ze sbírek grafik,“ řekla Vinklátová. Hotová díla pak budou uložena v ochranných obalech zhotovených na míru.

Oba dva projekty získaly podporu z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 - 2027 v rámci ITI a jsou tedy v souladu s integrovanou územní strategií pro liberecko-jabloneckou aglomeraci. „Projekty byly nastaveny tak, aby mohla být čerpána dotace v maximální možné výši, která byla vyčleněna pro projekty na revitalizaci, odbornou infrastrukturu a vybavení pro činnost muzeí,“ doplni Jiří Ulvr, člen rady kraje pro řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Dotace pro výměnu osvětlení je schválena ve výši 25 milionů korun, pro restaurování můžeme počítat s částkou osm a půl milionu, přičemž Liberecký kraj dofinancuje ze svých zdrojů za oba dva projekty 7,3 milionu korun.“

Nové osvětlení bude hotové do konce roku 2026, restaurování potrvá ještě o rok déle. „Návštěvníci galerie tak čeká nejen nové a lepší prostředí, které jim umožní si lépe vychutnat a vnímat vystavené exponáty, ale mohou se také těšit na grafiky a kresby, které ještě nebyly k vidění,“ podokl Ulvr.

EU MMR

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky