Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový projekt pro ochranu obyvatel i majetku před klimatickými změnami v česko-polském pohraničí  (Přeshraniční výměna informací o hrozbách PL-CZ)

  • 30. 08. 2024 13:00

Sdílet článek

Liberecký kraj společně s polskými partnery Powiat Zgorzelecki (Okres Zhořelec) a Powiat Lubański (Okres Lubań) se podílí na realizaci projektu v období 1. 4. 2024–31. 12. 2026. Jeho hlavní náplní je ochrana obyvatel a majetku v daných regionech před škodami, které vznikají ve spojitosti se změnami klimatu. Nebezpečí, která vznikají v důsledku požárů, sucha, povodní, vichřice, mrazu a dalších doprovodných jevů nejsou omezena státními hranicemi, a proto se projektoví partneři rozhodli řešit tuto problematiku společně.

Upgrade informačního systému - Portálu krizového řízení – umožní snadnější komunikaci a rychlý přenos informací mezi krizovými štáby partnerů. Zároveň bude krizový štáb dovybaven potřebnou informační technikou.

Aby mohly být informace získané prostřednictvím tohoto systému rychle přeneseny i do míst, které jsou přímo ohroženy, budou do jednotlivých vybraných obcí v česko-polském pohraničí ( Lubań, Świeradów-Zdrój, Leśna, Lubań, Olszyna, Platerówka, Siekierczyn, Zawidów, Zgorzelec, Bogatynia, Pieńsk, Sulików, Węgliniec, Zgorzelec, Kunratice, Heřmanice, Nová Ves, Bulovka, Chotyně, Chrastava, Mníšek, Nové Město pod Smrkem, Višňová) zakoupeny a umístěny požární sirény, které budou součástí „Jednotného systému varování a vyrozumění“. Dále bude mezi obcemi v pohraničí fungovat vzájemná výměna informací o hrozbách, která bude vycházet z událostí předem definovaných v katalogu hrozeb.

Přímou spolupráci mezi zástupci partnerů a jejich krizových štábů i zástupců složek „Integrovaného záchranného sboru“ podpoří společné workshopy na výměnu zkušeností ve zvládání krizových situací vzniklých v souvislosti se změnami klimatu (povodně, rozsáhlé požáry, vichřice atd.) a také společná cvičení hasičských jednotek na polské přehradě Witka (zásobník vody pro elektrárnu Turow ležící na řece Smědá, kde v roce 2010 došlo k jejímu protržení).

K některým aktivitám budou přizvání i partneři z Německa s cílem integrace zavedených technologií a postupů při mimořádných událostech a výměně zkušeností.

Celý projekt ohraničují dvě odborné konference, kdy během té závěrečné bude podepsána i dohoda o vzájemné spolupráci všech tří partnerů. Veřejnost bude o projektu a jeho výstupech informována prostřednictvím letáčků, bannerů, tiskových zpráv a webových stránek jednotlivých partnerů.

Celkové náklady projektu „Přeshraniční výměna informací o hrozbách PL-CZ / Transgraniczna wymiana informacji o zagrożeniach PLCZ CZ.11.01.01/00/22_001/0000011“, který je financován z dotačního programu Interreg Česko-Polsko 2021-2027 činí 928 451 Euro, kdy 20 % nákladů nesou jednotliví partneři a 80% jsou dotační prostředky. Liberecký kraj plánuje celkové výdaje ve výši 301 257 Euro (vlastní podíl LK činí 15 % - tj. 45 188,60 EU a 5 % zdroje z dotace ze státního rozpočtu z MMR ČR - tj. 15 062,80 EU, dotace ze strany EU 241 005,80 EU).

 

Kontakty pro více informací:

Hedvika Zimmermannová, hedvika.zimmermannova@ccsh.cz

Arnošt Svárovský, arnost.svarovsky@kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky