Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novoroční výstup na Ještěd šli lidé už po dvaačtyřicáté

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 02. 01. 2017 14:24
  • Magazín

Sdílet článek

Letošní novoroční výstup na Ještěd se zařadil mezi nejúspěšnější a nejkrásnější v celé dvaačtyřicetileté historii. Tento stav potvrdilo vynikající inverzní slunečné počasí jen s několika stupni pod nulou a velká účast registrovaných zájemců - druhá dosud nejvyšší, po loňské rekordní. Celkový počet registrovaných účastníků byl letos 1658 (loňský rekord 1674 nepřekonán).

 

Jubilejní 40 000. účastník             Pavel Laušman r.n.1979 Liberec se synem Jakubem r.n. 2013

Jubilejní 1000. účastník                Jana Kozáková r.n. 1982 Liberec

Jubilejní 41 000. účastník             František Vajc r.n. 2016 + zároveň nejmladší z Liberce

Nejstarší účastnice (žena)            Natali Mičunovičová  r.n.1924      Liberec

Nejvzdálenější účastník (muž)      Gareth Zarpellon     r.n. 1970        London          GB

Nejvzdálenější účastnice (žena)  Jenny Kallista r.n. 1973 Asheville, NC, USA

 

Zajímavé bylo setkání s členy Klubu výsadkových veteránů plk. Františka Mansfelda, kteří se zde rok co rok scházejí, aby Nový rok oslavili právě zde na vrcholu Ještědu.

Organizátoři z Klubu českých turistů touto nejvýznamnější sportovně společenskou novoroční akcí zahájili turistickou sezonu 2017 v Libereckém kraji. Trasa cca 5 km výstupu, která začala registrací v Turistickém informačním centru na konečné MHD Liberec v Horním Hanychově, byla poměrně bezpečná a případné „útrapy“ byly vzápětí kompenzovány nádhernými dalekými výhledy nad oblaky do všech směrů.

V příjemném prostředí vstupní haly hotelu Ještěd přivítal kolektiv organizátorů oddílu turistiky KČT Lokomotiva Liberec první účastníky již po 8.30 hodin. Každý obdržel originální pamětní list, který byl letos věnován vzpomínce na otevření první chaty - hotelu na Ještědu v lednu r. 1907 před 110 lety, (vyhořel v roce 1963). K dispozici byly také nové originální kovové odznaky, aktuální příležitostná razítka, pohlednice a oblíbené turistické známky a samolepky, včetně propagačních materiálů Magistrátu města Liberce a Libereckého kraje. Výstup na Ještěd si již také oblíbili účastníci se svými čtyřnohými miláčky, kteří díky rozšíření naší nabídky mohou pro ně obdržet „psí novoroční známky“ i speciální diplomy.

Naší tradicí Klubu českých turistů je zapojení do celostátní akce „Novoroční čtyřlístek“. Zde se drobným finančním vkladem za odznáček získávají prostředky pro stavbu a vyznačování turistických tras pro handicapované občany. Tentokrát bylo vybráno celkem 2560 Kč.

Velké poděkování patří vedení hotelu Ještěd, který nejen organizátory vytvořil příjemné podmínky, též pro stovky návštěvníků, včetně služeb bufetu a hotelové restaurace. Díky za skvělou obsluhu a vynikající kuchyni. V neposlední řadě musíme poděkovat provozovateli Turistického informačního centra v Horním Hanychově za vytvoření perfektního zázemí od časných ranních novoročních hodin při registraci většiny (cca více než1500) zájemců o novoroční výstup.

Za 16 členný kolektiv organizátorů oddílu turistiky KČT Lokomotiva Liberec

Bořivoj Pohl, předseda oddílu

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky