Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nevyhoď a použij! je téma letošního ročníku žákovské soutěže Business Talent

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 09. 2023 09:36
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Přes čtyři stovky žáků z osmých a devátých tříd základních škol již poměřily své síly v polytechnické soutěži Business Talent. Na dalších dvě stě dětí čekají v dílně iQFABLAB nové výzvy právě teď, počínaje koncem září. Business Talent, ve kterém každý rok bojuje o vítězství osm základních škol z Libereckého kraje, letos zavede žáky do světa cirkulární ekonomiky. 

Business Talent je soutěž na podporu polytechnického vzdělávání pro žáky osmých a devátých tříd základních škol Libereckého kraje. Během jednoho dne se holky a kluci seznámí s moderními technologiemi dílny iQFABLAB, otestují svou kreativitu a technickou zdatnost, osvojí si základy podnikavosti, to vše s důrazem na udržitelnost. Vítězné týmy pro svou školu vybojují hodnotné ceny, které poslouží ke zkvalitnění výuky. Letos se hraje o outdoorovou kameru, profesionální meteostanici nebo programovatelnou stavebnici.

Soutěž pořádá Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje, Liberecký kraj a science centrum iQLANDIA pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje pro školství Jiřího Čeřovského.

„Liberecký kraj dlouhodobě podporuje soutěže žáků a studentů. Soutěž Business Talent prověřuje nejen teoretické, ale i praktické dovednosti. Žáci si vyzkouší vývoj produktu, cenotvorbu i prezentaci před potenciálními zákazníky. Vnímám to jako důležitou formu propojování teoretických a praktických stránek vzdělávání,“ říká Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

V předešlých letech žáci v rámci Business Talentu připravovali módní doplněk nebo pomůcky pro lidi s tělesným postižením. Letošní téma bude zaměřené na vytvoření konceptu opětovného využití něčeho, co by normálně vyhodili. „Vycházíme z předpokladu, že 75 % Čechů třídí odpad, to znamená, že jen každý čtvrtý funguje v dlouhodobě neudržitelném konceptu vezmi-vyrob-spotřebuj-vyhoď,“ vysvětluje koordinátorka projektu Jana Kolafová z liberecké iQLANDIE. „Většina populace u nás třídí a my míříme ještě výše, do principů založených na cirkulární ekonomice. Tedy na sdílení, pronájmu, opětovném použití, opravy, renovaci a recyklaci produktů,“ dodává Kolafová s tím, že letošní ročník proto nese název Nevyhoď a použij!. 

„Podle výzkumu Světového ekonomického fóra cítí sedmdesát procent mladých lidí svůj díl odpovědnosti za řešení světových problémů, včetně ochrany životního prostředí. Věříme tedy, že ze soutěže vzejdou smysluplné projekty, které u žáků a studentů podnítí podnikavost a inovativní myšlení. To ostatně dlouhodobě podporujeme v našem projektu Smart Akcelerátor Libereckého kraje,“ uzavírá Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Úkolem každého týmu je během jednoho dne vymyslet, vyrobit a na konci dne i ukázat svůj prototyp před odbornou porotou. Každého kola se účastní 24 dětí z jedné základní školy, rozdělených do čtyřčlenných týmů. Z každého z osmi základních kol vzejde jeden vítězný tým, který poté postoupí do finálového kola. To probíhá formou hlasování odborné poroty, z veřejného hlasování vzejde vítěz Ceny veřejnosti. Vyhlášení vítězů soutěže proběhne 30. listopadu 2023. 

O Agentuře regionálního rozvoje: 

Posláním Agentury regionálního rozvoje je poskytovat expertní podporu a realizovat konkrétní rozvojové aktivity ve prospěch Libereckého kraje, jeho obyvatel, podnikatelů a institucí v regionu. Jednou z aktivit je právě podpora vědy, výzkumu a inovací v kraji v rámci projektu ze zdrojů projektu „Smart Akcelerátor Libereckého kraje III“, reg. č. CZ.02.01.02/00/22_009/0003642 financovaného z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje. https://arr-nisa.cz/          

ARR je držitelem regionální značky 1012+ a provozuje stejnojmenný informační webový portál a rozcestník příležitostí v oblasti vědy, výzkumu a inovací v kraji pod Ještědem. https://1012plus.cz/ 

---

Více o projektu: https://1012plus.cz/cs/projekt/zakovska-soutez-business-talent-2023

Termíny jednotlivých kol: 26. 9. 2023 | 2. 10. 2023 | 4. 10. 2023 | 10. 10. 2023 | 12. 10. 2023 | 16. 10. 2023 | 18. 10. 2023 | 24. 10. 2023 (v případě zájmu z řad novinářů o účast na jednotlivých kolech nás prosím kontaktujte slavikova@iqlandia.cz)

Finálové kolo a soutěž Cena veřejnosti: 15. až 27. listopadu 2023

Vyhlášení vítězů: 30. listopadu 2023

Fotografie z loňského ročníku ke stažení: https://1url.cz/5rgn6

Kontakt pro media:

Veronika SLAVÍKOVÁ, manažerka marketingu a obchodu iQLANDIA

slavikova@iQlandia.cz, 730 573 450

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky