Nejlepším výrobkem Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2011 se stala Turistická klobása z Jatek Lomnice nad Popelkou
- 29. 06. 2011 11:21
Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství – zemědělství za nejvyšší bodové ohodnocení 967 bodů získal výrobek Turistická klobása výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan. Soutěž o titul Výrobek roku probíhá od roku 2004 a v letošním roce se zemědělci a potravináři utkali již v 8. ročníku.
V Libereckém kraji je řada potravinářských subjektů, jejichž výrobky jsou na vysoké úrovni kvality. V rámci diverzifikace zemědělských činností vznikají a fungují malé výrobny, které ze zemědělských produktů vytvářejí velice kvalitní potravinářské výrobky. Z tohoto důvodu je v rámci Krajské koncepce zemědělství Libereckého kraje navržena jako jedna z možností, které podporují rozvoj tohoto podnikání a tím i rozvoj venkovského prostoru, soutěž o ocenění „Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství-zemědělství.“
Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka.
„V současnosti mají zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti možnost přihlásit svou produkci do 12 hlavních kategorií, které jsou dále členěny na dílčí kategorie jednotlivých druhů produktů. Vítěz v kategorii získává titul „Výrobek roku“ a celkový vítěz titul „Nejlepší výrobek roku“. Titul je udělen na dobu 2 let. Současně výherce v jednotlivých kategoriích získává dar ve výši 20 000,- Kč a celkový vítěz 40 000,- Kč,“ řekl radní Jaroslav Podzimek.
K termínu uzávěrky 31. května 2011 se do soutěže přihlásilo 14 výrobců z Libereckého kraje. Krajský úřad tedy posuzoval celkem 39 výrobků v 9 kategoriích.
Kategorie, ve kterých se soutěží, např: maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, mlýnské a pekařské výrobky, potraviny pro zvláštní výživu, alkoholické a nealkoholické nápoje, biopotraviny, soukromé farmy a další.
“Přihlášené výrobky posuzovala hodnotící komise - Výbor zemědělství a životního prostředí Zastupitelstva Libereckého kraje dne 16. června 2011 podle daných kritérií. K datu zasedání hodnotící komise však nebyl dodán vzorek jednoho výrobku, proto bylo hodnoceno celkem 38 výrobků od 13 výrobců v 8 kategoriích,” dodal Podzimek.
Podle schválených zásad mají výrobci oceněných výrobků právo umístit na obal oceněného výrobku nápis „Výrobek roku 2011“ a logo Libereckého kraje. Podle těchto zásad ocenění uděluje hejtman Libereckého kraje po schválení zastupitelstvem, kterému bude návrh předložen při nejbližším zasedání.
“Ocenění bude slavnostně předáno hejtmanem Libereckého kraje Mgr. Stanislavem Eichlerem v rámci 9. krajských dožínkových slavností, které se letos uskuteční v sobotu 3. září 2011 ve Smržovce. Ocenění je uděleno na dobu 2 let,” doplnil Podzimek.
Vítězné výrobky Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství – zemědělství:
· v kategorii „Maso a masné výrobky“
výrobek Turistická klobása
výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan
· v kategorii „Mléko a mléčné výrobky“
výrobek Příšovické máslo
výrobce PLASTCOM, akciová společnost, Mlékárna Příšovice
· v kategorii „Mlýnské a pekařské výrobky“
výrobek Podhorský chléb, 500 g
výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.
· v kategorii „Alkoholické a nealkoholické nápoje“
výrobek Červená řepa s jablkem
výrobce MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.
· v kategorii„Potraviny pro zvláštní výživu“
výrobek Rakvičky bezlepkové, 90 g
výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.
· v kategorii „Soukromé farmy“
výrobek Čerstvej bílej – sýr přírodní nezrající s olivami
výrobce Tomáš Pelikán, Tompeli
· v kategorii „Biopotraviny“
výrobek BIO čerstvý kozí sýr uzený
výrobce Josef Pulíček
· v kategorii „Vejce a vaječné výrobky“
výrobek Smaženka, 150 g
výrobce JVS Semilská pekárna, s.r.o.
Z historie soutěže:
Celkem se soutěže za dobu její existence dosud zúčastnilo 243 výrobků od 36 výrobců. Ocenění získalo 67 výrobků, z toho 8 vedle ocenění v kategorii současně získalo ocenění nejlepší výrobek:
Přehled nejlepších výrobků dosavadních ročníků:
Nejlepší výrobek roku 2004
BIO vícezrnný chléb, 500 g – kategorie pekařské výrobky
výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.
Nejlepší výrobek roku 2005
Směs na BIO chléb žitno – pšeničný, 500 g – kategorie potraviny pro zvláštní výživu
výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.
Nejlepší výrobek roku 2006
Lažanský rubín černý rybíz – kategorie nealkoholické nápoje
výrobce MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.
Nejlepší výrobek roku 2007
Višeň – ovocný nápoj – kategorie nealkoholické nápoje
výrobce MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.
Nejlepší výrobek roku 2008
Bezlepkový dort s tmavou polevou, 900 g – kategorie potraviny pro zvláštní výživu
výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.
Nejlepší výrobek roku 2009
Malinový dort, 1000 g – kategorie cukrářské výrobky
výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.
Nejlepší výrobek roku 2010
Kozí sýr archivní – biovýrobek - kategorie biopotraviny
výrobce Josef Pulíček
Nejlepší výrobek roku 2011
Turistická klobása – kategorie maso a masné výrobky
výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan
Dosud nejúspěšnějším účastníkem soutěže jsou JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o., které v soutěži získaly 17 vítězství v jednotlivých kategoriích a v roce 2004, 2005, 2008 a 2009 se jejich výrobek stal nejlepším výrobkem Libereckého kraje.
Dalším velmi úspěšným účastníkem soutěže je MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o., která získala 6 vítězství a v roce 2006 a 2007 se jejich nápoje staly nejlepším výrobkem roku a Plastcom, a. s., Mlékárna Příšovice, jejíž výrobky získaly za celou dobu soutěže 6 vítězství.
V loňském roce byl velmi úspěšný Josef Pulíček – jeho výrobky získaly ocenění ve 2 kategoriích a současně se výrobek Kozí sýr archivní – biovýrobek stal nejlepším výrobkem roku 2010.