Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstí před radnicí zaplavily tulipány, na světě je nový rekord

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 11. 2014 12:54
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Řadu zajímavých akcí, mezi kterými nechyběla vernisáž obrazů, sportovní klání, módní přehlídka i úspěšný pokus o rekord, přinesl letošní sedmý ročník Týdne s TULIPANem. Charitativní týden ale ještě nekončí, v pátek 14. listopadu vyvrcholí benefičním koncertem v Lidových sadech, kde od 19.00 hodin vystoupí několik regionálních kapel v čele s Martinem Maxou. Vstupné je dobrovolné.

Výtěžek z celého týdne využije pořádající Sdružení TULIPAN ve prospěch chráněné dílny, kde nalézají uplatnění lidé se zdravotním postižením. Libereckému sdružení navíc pomůže i Nadace Divoké husy, která se rozhodla výtěžek zdvojnásobit.

Tradicí se v rámci Týdne s TULIPANem pomalu stává čtvrteční překonávání či vytváření rekordů. Zatímco vloni i předloni tancovalo několik desítek párů na náměstí Dr. E. Beneše postupovou mazurku a padl tak český rekord, letos si pořadatelé troufli na vytvoření zcela nového rekordu. Spočíval ve shromáždění co největšího počtu lidí s tulipánem, ať už v ruce, na tričku nebo třeba namalovaném na obličeji. Kdo si nepřinesl vlastní, mohl si na místě koupit výrobek s motivem tulipánu z chráněné dílny. Náměstí nakonec zaplnilo 191 lidí s tulipánem. Liberec se tak zapíše do České knihy rekordů. Na řádný průběh dohlížel komisař z agentury Dobrý den, která české rekordy eviduje.

Záštitu nad akcí převzal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, herec Ladislav Hampl a náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda, který si účast na rekordu nenechal ujít a na náměstí přišel se žlutým tulipánem.

 „Smyslem Týdne s TULIPANem je nejenom představit činnost naší organizace, ale zároveň za pomoci kulturních akcí docílit setkávání handicapované a zdravé společnosti,“ sdělila ředitelka sdružení Zora Machartová. „Program v pondělí odstartovala vernisáž obrazů od našich zaměstnanců. Výstava je dražební a putovní, k vidění bude na několika místech Liberce,“ doplnila.

Sdružení TULIPAN vzniklo v Liberci v roce 2004, je neziskovou organizací, která provozuje chráněnou dílnu, kde v současnosti zaměstnává 55 lidí se zdravotním postižením. Jde hlavně o duševně nemocné, kteří by jinde než v chráněné dílně uplatnění nenašli. V rámci poradenských služeb sdružení pomáhá nejen svým zaměstnancům s handicapem, ale také všem, kteří potřebují získat informace k řešení jejich problémů. TULIPAN realizuje i celou řadu kulturních, volnočasových a vzdělávacích akcí.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky