Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na tři tisícovky rizikově závislých v kraji. Workshop upozornil ukrajinskou mládež na nebezpečí drog

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 07. 2024 08:00
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

Drogovou scénu v Libereckém kraji je stále možné označit za specifickou a patřící do horních příček regionů zasažených užíváním zakázaných látek. Operativně ji narušuje v posledních letech zejména liberecký TOXI tým Policie České republiky. Poukázat na úskalí závislostí na drogách bylo cílem workshopu pro ukrajinskou mládež 17. července v libereckém Centru na podporu integrace cizinců (CPIC).

„Rizikově drogově závislých osob je v Libereckém kraji zhruba 3.000. Doposud to byli zejména lidé s dobrým ekonomickým zázemím, nyní dochází k přesunu na periférie měst a do jednotlivých uživatelských bytů. Vzniká také postupná otevřená drogová scéna, kterou v předchozích letech ovlivnila pandemická situace a s ní spojené tzv. lockdowny. Kromě toho na to navázala v únoru 2022 další problematická oblast, která je v dnešní době stále aktuální – migrační vlna osob z Ukrajiny a dalších států zasažených válečným konfliktem. Jsem proto moc rád za tento workshop, který upozornil zejména mladé Ukrajince na úskalí spojená s užíváním drog,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. 

„Na uvedenou oblast závislostí bylo nutné zaměřit preventivní aktivity v Libereckém kraji a posílit informovanost mládeže z Ukrajiny v letních prázdninových měsících, kde může být tato cílová skupina ohrožena, bez režimu školní docházky, v parcích, ubytovnách a ulicích,“ doplnil krajský koordinátor pro adaptaci a integraci držitelů dočasné ochrany Aleš Lebeda.

Workshop představil nebezpečí ukrajinské mládeži v oblasti závislostí, a to ve formě prezentace aktuálních informací s tlumočením do ukrajinštiny včetně nastavené legislativy České republiky, dále práva a povinnosti či praktické využití pomůcek, jakou jsou protidrogový kufr, brýle, které imitují různá spektra vidění po aplikaci rizikových látek apod. „Odborné workshopy zaměřené na strategický pilíř prevence budou mířit do dalších lokalit v našem kraji,“ uzavřela Žaneta Kaprasová, vedoucí CPIC pro Liberecký kraj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky