Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na rybníku Věžák v Českém ráji vystupují skály přímo z hladiny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 19. 09. 2024 13:02
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Skalními městy je proslulý Český ráj. Na několika z nich se skály potkávají s vodními plochami a pravděpodobně nejkrásnějším takovým místem je Věžický rybník, řečený též Věžák. Zdejší skály totiž vystupují přímo z jeho hladiny. Nejvíce vyhledávanou skálou je Vodní skála na jeho jihozápadním břehu, jejíž vrchol je dostupný lezeckou cestou z vody i z druhé strany pěšky.

„Právě v místech, kde je voda, ať už horské potoky, říčky nebo pod horami rybníky, je v teplých dnech nejlépe. A když je okolo krásná příroda, samo o sobě to ke krásnému zážitku stačí. Není třeba víc,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Věžický rybník je součástí území zvaného Podtrosecká údolí, které zahrnuje rybníky a vodní toky v kaňonovitých údolích lemovaných pískovcovými skálami. Kdo tu poputuje z Borku, navštíví postupně rybníky Rokytnický, Hrudka, Vidlák, Krčák a přes Věžák dojde k rybníku Podsemínskému a na Nebákov.

Na rybnících se lze setkat s pestrým společenstvím ptáků a dalších vodních živočichů. Hnízdívá tu labuť velká, potápka černokrká i malá, potápka roháč, kachna divoká, polák velký, polák chocholačka, čírka modrá i obecná. Žijí tu i ledňáček říční, lyska černá a slípka zelenonohá. Z pěvců se tu vyskytuje strnad rákosní, rákosník obecný i velký. V dobách ptačích tahů na jaře i na podzim se objevuje volavka popelavá a dravci moták pochop a orlovec říční.

V místních mokřadech roste mnoho zajímavých rostlin, například ďáblík bahenní, rosnatka okrouhlolistá, bledule jarní, kosatec žlutý i žebratka bahenní. V okolních dubohabřinách a bučinách lze narazit na přesličku největší, okrotici bílou, kyčelnici devítilistou, hasivku orličí, vřes, borůvku a další rostliny.

Malebné sousedství Věžáku a pískovcových skal učarovalo i autorům filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Právě na skále za rybníkem se Vašek poprvé seznamuje s horolezeckým sportem.

Rybník Věžák se nachází v samém srdci Českého ráje. Po značených turistických trasách a cyklotrasách je od něj možné vyrazit na Trosky, do Hruboskalského skalního města, k Pekařově bráně nebo na hrad Kost.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky