Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Den španělské kuchyně zavítal do liberecké školy i velvyslanec Španělska

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 02. 2018 00:00
  • Sociální
  • Školství

Sdílet článek

Andaluské gaspacho, valencijskou paellu, pomeranč s olivovým olejem a spoustu jiných španělských národních pochutin spolu s bohatým programem připravili žáci Střední odborné školy v Liberci. Škola se tak zapojila do projektu Asociace školních jídelen ČR s názvem Den španělské kuchyně v českých školních jídelnách. Akci ve čtvrtek 22. února přijel podpořit i velvyslanec Španělska v České republice Pedro Calvo-Sotelo Ibaňéz-Martín. 

Cílem projektu je představit žákům a studentům českých škol španělskou gastronomii, ale také Španělsko jako zemi s bohatou historií, kulturními tradicemi a zajímavými místy pro cestovní ruch, zemi, s níž pojí Českou republiku nejrůznější vzájemné vazby. V rámci akce připravují v určitý den školní jídelny několika desítek základních a středních škol z celé republiky typické španělské pokrmy a výuka se zaměřuje na poznání Španělska a předání informací o této pro mnohé žáky neznámé zemi.

Na SOŠ v Liberci se do přípravy náročného programu zapojilo několik oborů. Pokrmy připravili pracovníci školní kuchyně s pomocí žáků kuchařského oboru na odborném výcviku a pod dohledem šéfkuchaře španělské ambasády. V prostoru jídelny proběhla prezentace Španělska v nejrůznějších podobách. Žáci obchodní a praktické školy představili španělskou gastronomii, žáci oboru provozní služby zhotovili prezentační koláž a švadleny ušily tradiční oděv. Květinová aranžmá ve španělských barvách vznikla pod rukama zahradníků, výstavku typických španělských předmětů naaranžoval internát. Nechyběla ani výstavka potravin, které se ze Španělska dovážejí a jsou běžně k dostání na tuzemském trhu.

„Spolu s panem velvyslancem jsme si prohlédli areál školy, navštívili žáky některých oborů přímo při výuce, zavítali do dílen, do zahradnictví a plně obsazeného internátu. Akce byla z hlediska programu i kvality výrobků připravena na vysoké úrovni, což ocenil i pan velvyslanec. Je vidět, že se učitelé odborného výcviku dětem opravdu věnují a výsledky práce o tom vypovídají,“ zhodnotil akci náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky