Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Daňkově memoriálu padaly nové rekordy  

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 31. 05. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Úterní devatenáctý Memoriál Ludvíka Daňka na jeho stejnojmenném stadionu v Turnově přivítal celou plejádu bývalých českých olympioniků, regionálních politiků, ale i špičky současné atletiky. I v třicetistupňovém horku padaly rekordy, především v královské disciplíně - disku. Na slavnostním zahajovacím ceremoniálu nechyběli atletické legendy, představitelé Turnova a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Letošní devatenáctý ročník se opravdu vydařil. Skoro vždycky nám pršelo, ale tentokrát nás bouřka minula. Padlo celkem osm rekordů, nejlépe vyšel hod diskem. Máme výhodu, že náš memoriál získal pětiletou podporu Libereckého kraje, to je pro nás jistá dotace půl milionu, a 400 tisíc už dlouho každoročně dáváme z rozpočtu města,“ uvedla místostarostka a prezidentka turnovského atletického klubu Jana Svobodová.

Nejspokojenější z turnovského Atletického stadionu Ludvíka Daňka letos odjížděl jamajský diskař Fedrick Dagres, který podle očekávání vytvořil nový rekord stadionu (68.35 m). Za sebou nechal Němce Daniela Jasinského (66.59 m), Poláka Piotra Malachowského (64.84 m) . Jen tito první tři překonali zdejší Daňkův světový rekord z roku 1964 (64.55m).

Imrich Bugár v roli předsedy Českých olympioniků a manažer mítinku byl s jeho průběhem spokojen. Ale už nyní připravují jubilejní dvacátý ročník. „Daněk je pro řadu sportovců stále legendou a zdejší stadion je nádherný. Zdejší organizátoři jsou naprosto skvělí. Všechno umějí hned zařídit. Navíc, zdejší mítink dovedou uspořádat za desetinu nákladů pražského Odložilova,“ zhodnotil Bugár.

U památného diskařského kruhu si zavzpomínal Daňkův současník, pětaosmdesátiletý Laco Petrovič z Nitry. „O Ludvovi musím říci, že to byl můj nejlepší sportovní kamarád. Od šedesátého roku jsme spolu soutěžili na soustředěních i na závodech. Rostli jsme společně výš od padesátimetrových hodů. Já jsem v 1962 vyhrál v Ostravě republiku, on byl o dvacet centimetrů druhý, ale pak vzal opratě do svých rukou a už se mi výkony vzdaloval. Můj nejlepší životní výkon byl 59 metrů, ale to už Ludva dávno házel přes šedesát,“ řekl Petrovič.

Foto: Liberecký kraj a Václav Novotný

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky