Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mosty v Krkonoších a na Českolipsku čekají rekonstrukce za desítky milionů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 12. 2019 00:00
  • Doprava
  • Magazín

Sdílet článek

Kraj nyní hledá firmy, které by na krajských silnicích opravily tři mosty v havarijním stavu. Jde o mosty v krkonošské Poniklé a v Dubé a Provodíně na Českolipsku. Předpokládaná hodnota těchto zakázek činí 37 milionů korun.

„Bude-li to možné, pokusíme se získat na rekonstrukce dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury. Stavět by se mělo po celý příští rok,“ sdělil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Nejnáročnější bude rekonstrukce mostu číslo 290-023, který se nachází v údolí řeky Jizery u obce Poniklá nedaleko křižovatky silnic II/290 a I/14. V rámci rekonstrukce zanikne stávající kamenná nosná konstrukce a vznikne nová, železobetonová. Předpokládané náklady dosahují 18 a půl milionu korun.

Přestavby se dočká také most číslo 26832-6 přes Robečský potok mezi obcemi Provodín a Jestřebí, který je v havarijním stavu. Současnou konstrukci tvořenou kamennými klenbami vystřídá ocelobetonová, založená na železobetonových pilotech. V tomto případě by měla rekonstrukce vyjít na 8,6 milionu.

Posledním rekonstruovaným mostem je ten, jenž se nalézá na silnici II/260 za Dubou v rokli. Čeká jej kompletní demolice, na níž naváže výstavba mostu nového včetně jeho napojení na silnici a dalších patřičných úprav. Odhadovaná cena se pohybuje okolo 10 milionů korun.

Kraj vlastní 653 mostů na silnicích II. a III. třídy. Sedmnáct jich je v nejhorším stavu, označeném na sedmistupňové stupnici číslovkou 7. V letošním roce kraj zrekonstruoval celkem šest mostů, z toho tři v rámci rekonstrukce silnice II/610 v úseku od Turnova na hranici kraje.

V příštím roce kraj plánuje zahájit přípravu rekonstrukcí celkem 10 mostů. Jsou jimi most v Srní u České Lípy, ve Stráži pod Ralskem, v Břevništi, přes řeku Olešku v Košťálově, přes Jilemku v Jilemnici, v Novoveské ulici v Jablonci nad Nisou, přes Libchavu ve Volfarticích, přes potok Žlábek ve Stružinci a mezi Václavím a Lestkovem. „Rekonstrukce těchto mostů začnou nejdříve za dva roky,“ uzavřel náměstek Sviták.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky