Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Migréna stojí peníze – léčit ji ale přijde levněji

odborný zaměstnanec

  • 06. 09. 2023 13:40
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Nižší výkon v práci nebo nutnost náhle odejít domů jsou nedílnou součástí života těch, kteří trpí migrénou. V Česku to je přes milion lidí, většinou v produktivním věku. Jak moc dopadá nemoc na českou ekonomiku, zmapoval unikátní průzkum, který poprvé zveřejňuje pacientská organizace Migréna-help. Analytici v tomto průzkumu vyčíslili ztráty způsobené poklesem pracovní produktivity na jednoho pacienta na téměř 321 000 korun za rok. Migrénu lze přitom v ČR účinně léčit už tři roky, zároveň se na trhu objevují další léčebné možnosti.

Migréna-help je první pacientská organizace v České republice podporující osoby s migrénou a jejich blízké. Šíří osvětu, poskytuje informační servis a poradenství, koordinuje setkávání kruhů sdílení, kde si lidé s migrénou navzájem pomáhají, zprostředkovává psychoterapii, realizuje průzkumy apod.  Od roku 2019 proběhlo již pět veřejných průzkumů, jichž se zúčastnilo celkem přes 2,5 tisíce osob s migrénou. 

„Migréna je dlouhodobé neurologické onemocnění, které způsobuje významnou individuální i celospolečenskou zátěž. Každý záchvat migrény je totiž spojen se sníženou schopností vykonávat běžné denní aktivity nebo pracovní činnost. Týká se to především lidí v produktivním věku,“ říká MUDr. Pavel Řehulka, Ph.D., z I. neurologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Ačkoliv migrénu zatím nelze zcela vyléčit, s pomocí nových léčiv je možné ji zvládat mnohem lépe, než tomu bylo v minulosti. Inovativní terapie pacientům umožňuje vrátit se zpět do normálního života. Roky ztracené onemocněním sice nelze získat zpět, ale s pomocí účinné léčby můžeme zamezit budoucím ztrátám,“ pokračuje vedoucí lékař brněnského centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

Podle MUDr. Řehulky je to právě migréna, která ze všech typů bolestí hlavy stojí společnost nejvíce peněz. „Výdaje za zdravotní péči dříve tvořily jen asi 10 % nákladů utracených za migrénu. Většina ekonomických ztrát, tedy až 90 % výdajů, byla překvapivě způsobena nepřímými náklady ze snížené práceschopnosti,“ uvádí MUDr. Řehulka.

Podle průzkumu mapujícího dopady migrény na pacienty, společnost a ekonomiku České republiky činí celková ztráta produktivity pacientů v průměru 42,8 %, ať už kvůli nucené absenci, či poklesu výkonu. „Aktuální průzkum potvrzuje, že pro celou společnost je výhodnější migrénu léčit než neléčit. Pacient, který může normálně fungovat, přináší společnosti i ekonomice výrazně více, než když trpí a řešení je přitom na dosah,“ komentuje výsledky průzkumu Rýza Blažejovská. Průzkum podle ní jasně ukázal, jak je nemoc devastující – z dat vyplynulo, že kvůli nedostatečné kontrole migrény lidé často navštěvují různé lékaře ve snaze dobrat se úlevy, od praktika (21,8 %) až po specializované ambulance (64,6 %). Za fyzioterapeutem, ortopedem, psychologem či psychiatrem přišlo v důsledku nemoci za posledního půl roku 34,7 % dotazovaných.

Z jiného průzkumu, tentokrát zaměřeného na dostupnost léčby migrény vyplývá, že:

  • Počet specialistů, které pacient navštívil, než dostal konečnou diagnózu, byl ve 46 % případů 1 specialista, ve 43 % 2-3 specialisté a v 11 % více než 4 specialisté.
  • Doba od stanovení diagnózy po nasazení první léčby byla u 52 % osob zhruba 1 rok, u 24 % 2-5 let a u 24 % více než 5 let.
  • 19 % pacientů změnilo někdy v životě léčbu migrény, protože pro ně byla příliš finančně náročná. Pro 34 % má cena za veškerou léčbu migrény významný vliv na jejich finance.

Z průzkumu také vyplynulo, že inovativní léky podávané ve specializovaných centrech, jsou uváděny jako nejobtížněji dostupná forma léčby migrény. Za jednu z hlavních příčin je považována stigmatizace nemoci, nedostatečný počet center/jejich nedostatečná kapacita a dlouhá čekací doba na návštěvu specialisty. Pro 65 % osob bylo obtížné dostat se do centra bolesti hlavy, přitom 93 % z těch, kdo inovativní léčbu užívá, pozoruje zlepšení svého zdravotního stavu.

Co je to migréna?

Migréna je závažné neurologické onemocnění projevující se pulzující bolestí hlavy a dalšími doprovodnými příznaky, jako je přecitlivělost na světlo, hluk a pachy, žaludeční nevolnost, zvracení, poruchy vidění a další. Bolest může být natolik silná, že člověka naprosto paralyzuje a znemožňuje mu vykonávat i běžné denní aktivity. Pomůže pak jedině podání léku, naprostý klid a minimalizace jakýchkoliv podnětů z okolí.

Kromě zdraví samotné osoby má migréna dopad také na jeho rodinný, pracovní a společenský život. Proto je velmi důležité, aby lidé v jeho okolí chápali, co se s ním během záchvatu děje a jak mu mohou pomoci.

Cesta pacienta

V první řadě je třeba se se svými potížemi svěřit obvodnímu lékaři. Ten vyhodnotí závažnost situace a možnosti léčby. V případě potřeby pacienta doporučí ke specialistovi - neurologovi, který ho následně může odeslat na specializované pracoviště. V České republice již několik let existuje síť Center pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Ta poskytují specializovanou péči osobám s migrénou, které nereagují na běžnou léčbu. Péče v nich je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Důvodem, proč i přes rozsáhlou síť center pro léčbu bolestí hlavy nejsou všichni pacienti správně zaléčeni, je hned několik. Podle Rýzy Blažejovské hraje roli i fakt, že o nich nemocní nevědí. „Část našich členů se o existenci specializovaných pracovišť dozvěděla až od nás,“ dodává předsedkyně Migréna-help.

Organizace Migréna-help poskytuje komplexní podporu lidem s migrénou a neustále rozšiřuje formy pomoci. Aktuálně nabízí novou online bezplatnou lékařskou poradnu.

Zdroj: web Migréna-help, Spojené hlavy, z.s.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky