Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

SVÍTÍME ORAŽOVĚ, PROTOŽE JE MEZINÁRODNÍ DEN PROTI NÁSILÍ NA ŽENÁCH –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ORANGE THE WORLD | 25. 11. –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 10. 12. 2024

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Med, svíčky, propolis i mateří kašička. Regionální výrobci jsou pilní jako včelky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 11. 2020 12:38
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Blíží se Vánoce a s nimi i výroba perníčků, vánočního cukroví, pití čaje nebo punče a zapalování svíček. Právě u všech těchto činností se využívá med. Kromě toho pomáhá i při úlevě od bolestí a v boji proti nespavosti, stresu či kašli. V Libereckém kraji je několik výrobců, kteří se výrobou medu zabývají.

„Kuchyni bez medu si asi neumí nikdo představit. Ať už v čaji nebo v doma upečeném perníku, nic nemůže nahradit chuť medu. Osobně je pro mě nejlahodnější kaštanový med. Když jsem ho ochutnala, bylo mi líto používat jej jako sladidlo. V našem kraji je řada včelařů, od kterých je možné koupit med. Je škoda jej nakupovat v obchodních řetězcích, kam je často dovážený přes půl zeměkoule,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Yveta a Bedřich Svobodovi navazují na tradici včelaření a výroby medu, která se v jejich rodině traduje už od roku 1950.  Med ze včelínů v Krásném Lese a Raspenavě zpracovávají v domácí výrobně v Novém Městě pod Smrkem. V roce 2010 otevřeli stáčírnu, kde je možné provoz pozorovat zvenčí. Ze stejného regionu je i Vlastimil Bryl, který má stanoviště včel v Raspenavě – na území, kde jsou lesy, louky a pastviny pod přírodní ochranou. Nedaleko od Frýdlantu, v Černousech, pak vyrábí svůj med Vladimír Davídek, který se věnuje včelařství už od roku 1966.

Pavel Neumaier začal včelařit v roce 2014, kdy absolvoval kurz chovatele včel. V roce 2016 dostal možnost převzít včelařský provoz od vdovy Krystenové, která po smrti manžela, dlouholetého včelaře, péči o hmyz přestala zvládat. Za dva roky z 13 včelstev vybudoval provoz s 52 včelstvy.  Jeho prezentace je na webu https://med.nojmikovi.cz/.

Miloš Zástěra získává med od 55 včelstev díky intenzivnímu kočování: v nabídce jeho rodinného včelařství je med řepkový z Václavic, kaštanový z Vratislavic, smíšený květový z Vratislavic, Proseče nad Nisou a Rádla, malinový a ostružinový z Proseče, lipový z Lemberka a Václavic nebo medovicový z Vratislavic a Proseče. Více informací je na webu http://www.mi-za.cz/.

Milan Brzobohatý svůj Novoměstský med prodává přímo ve svém působišti – Novém Městě pod Smrkem. Sortiment kromě medu rozšířil i na výrobu svíček z včelího vosku. Kromě medu a svíček vyrábí i propolisovou tinkturu.

Kateřina Sojáková nabízí med květový i medovicový, na objednávku dodává i plástečkový med, který obsahuje i vosk, pylová zrna a propolis. Vosk a propolis nabízí i samostatně. Po dohodě je možné se s ní vypravit i na exkurzi za včelami. Svůj web má na adrese https://vcelarstvi-u-cerneho-lesa.webnode.cz/.

Med od Mojžíšova pramene – takový název nese produkt Jiřího Gajdoše. Jedná se o kombinaci květového medu s lesním tmavým. Veškerý svůj med výrobce vytáčí pouze z včelích plástů, které nikdy nebyly v kontaktu s léčivy na redukci varoázy.

František Švoma chová včely v Jizerských horách. Nabízí med květový, lipový, medovicový i lesní, med pastovaný, ale i další včelí produkty, jako například pyl, propolis, vosk a mateří kašičku. Více na odkazu https://vcelarstvisvoma.cz/.

Lužické hory a Máchův kraj zastupují Včelařství Dobrovolný, Petr Bartoš,  Eva a Josef Novotný a Včelí farma Smržov. První z nich je rodinná včelí farma při úpatí kopce Kolný na okraji obce Taneček, v severovýchodní oblasti CHKO České středohoří. S jejich výrobky se lze blíže seznámit na webu http://vcelarstvi-dobrovolny.cz/.

U Petra Bartoše je možné zakoupit různé druhy medu. Jeho včely sbírají suroviny potřebné pro vznik tohoto lahodného produktu na loukách a v lesích v okolí Bělé pod Bezdězem. Bližší informace jsou na http://www.elmek.cz/.

Včelí farma Smržov se nachází v malebné krajině Podještědí mezi Českým Dubem a Osečnou, v blízkosti známého útvaru Čertova zeď. Včely chovají na stálých i kočovných stanovištích, převážně lesních. Webová prezentace je na odkazu http://vcelysmrzov.cz/.

V Krkonoších působí Soňa Anna-Marie Fišerová s manželem. Vyrábí a prodávají med a výrobky z vosku, jakými jsou například svíčky. Přehled jejich výrobků se nalézá na webu http://med-z-borovnicky.cz./.

Historii využívání medu dokládají jeskynní malby, objevené v Pavoučí jeskyni u Bicorp ve východním Španělsku. Malba stará 8000 let zobrazuje člověka, který ve výšce vybírá do košíku med z úlu.  První písemné zmínky o medu pak pochází z hliněné destičky ze sumerského města Nippur z období 2100 až 2000 před naším letopočtem, na které je popsán návod, jak ošetřit zranění za použití medu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky