Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Martin Půta je počtvrté hejtmanem. V Libereckém kraji se konalo ustavující zastupitelstvo

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 25. 10. 2024 13:53
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

O tom, kdo povede Liberecký kraj v dalším volebním období 2024–2028 dnes rozhodli nově zvolení zastupitelé, kteří na pátečním ustavujícím zastupitelstvu složili slib a v tajné volbě rozhodli o složení krajské rady. Post hejtmana již po čtvrté obhájil Martin Půta. Liberecký kraj má pětačtyřicetičlenné zastupitelstvo a devítičlennou radu. Dvacet jedna členů zasedne na zastupitelské místo poprvé a pět stávajících radních ve své práci pro Liberecký kraj pokračuje.

„Děkuji zastupitelkám a zastupitelům za podporu, kterou mi tajnou volbou vyjádřili. Dostal jsem vysvědčení za každodenní dosud odváděnou práci ve které mohu dále pokračovat. Budu dál pracovat pro všechny lidi v kraji bez ohledu na to, zda žijí ve městě či na venkově,” řekl hejtman Martin Půta. „Je před námi mnoho rozvojových projektů, které by měly zlepšit život v našem kraji. Vedle toho bych chtěl občanům regionu trpělivě a s pokorou vysvětlovat i to, jakou práci pro ně kraj odvádí a proč je dobré se zajímat o dění v místě jejich bydliště nebo se do dění přímo zapojili, protože nic se samo neudělá.”

Na ustavujícím zastupitelstvu nejprve složili slib členové zastupitelstva, kterých má Liberecký kraj ze zákona celkem 45. Po nezbytných procesních bodech přišla na řadu tajná volba hejtmana, náměstků a členů rady, jejichž počet, tj. 9, je určen rovněž zákonem o krajích.

Koalice Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL navrhla, aby hejtmanem Libereckého kraje byl Martin Půta, kterého 27 hlasů v tajné volbě potvrdilo na daném postu již počtvrté. Pro další čtyři roky by měl mít v gesci i resort ekonomiky. Statutárním náměstkem pro resort hospodářského a strategického rozvoje se stal Edvard Kožušník, kterého podpořilo 28 zastupitelů. Náměstkem hejtmana pro resort dopravy byl 43 zastupiteli zvolen Jan Sviták. Náměstkyní hejtmana pro resort kultury a cestovního ruchu se stala Květa Vinklátová, získala 29 hlasů. Jako náměstek hejtmana pro resort majetku a investic bude působit Jiří Ulvr, obdržel 36 zastupitelských hlasů. Vladimír Richter stejně jako v předchozím volebním období zastane resort zdravotnictví, ve funkci jej podpořilo celkem 28 zastupitelů. Náměstkem hejtmana pro životní prostředí a zemědělství se díky 27 hlasům stal Jiří Klápště. Členkou rady kraje pro resort školství a sportu byla počtem 27 zastupitelskými hlasy zvolena Jitka Skalická a 28 hlasů obdržela nová členka rady kraje pro resort sociálních věcí Anna Provazníková.

Po tajných volbách odsouhlasilo nové zastupitelstvo také programové prohlášení koalice, Výbory Zastupitelstva Libereckého kraje a jejich personální obsazení. Výborů bude v sedmém volebním období 2024–2028 celkem jedenáct: kontrolní; finanční; výchovy, vzdělávání a zaměstnanosti; dopravy; kultury a cestovního ruchu; sociálních věcí; hospodářského a strategického rozvoje; životního prostředí a zemědělství; zdravotnictví; tělovýchovy a sportu; Fondu Turów. 

Do konce roku se budou konat ještě dvě zasedání zastupitelstva – 26. listopadu a 17. prosince 2024.

V příloze naleznete Programové prohlášení a Koaliční smlouvu. 

  • Koaliční smlouva pro volební období 2024–2028 3 (.pdf)
    175 kB
    25. 10. 2024 15:59
  • Programové prohlášení koalice pro volební období 2024–2028 2 (.pdf)
    317 kB
    25. 10. 2024 15:59

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky