Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Máchův kraj láká na koupání, literaturu i výpravy po zříceninách

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 29. 07. 2024 12:18
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jedním z nejkrásnějších a nejromantičtějších regionů České republiky je Máchův kraj, pojmenovaný po slavném českém básníkovi Karlu Hynkovi Máchovi. Nabízí nespočet možností pro letní výlety, od historických památek až po přírodní krásy.

„Máchův kraj je typická dovolenková destinace. Příležitosti ke koupání i výletům příjemnou krajinou tu jsou nepřeberné. Zajímavá je tu také nabídka pro milovní historie. Zkrátka každý si tu pro sebe najde lákavý cíl,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nedaleko obce Jestřebí se nachází působivá stejnojmenná zřícenina hradu. Tento středověký hrad postavený na pískovcovém skalním ostrohu nabízí návštěvníkům výhledy na okolní krajinu. Prohlídka hradu ukáže zachovalé zdi, věže a sklepení, jež přiblíží život ve středověku.

Dalším skvostem Máchova kraje je zřícenina hradu Starý Bernštejn. Tento romantický hrad z 13. století, který se nachází na skalnatém vrchu, taktéž nabízí výhledy do širokého okolí. Cesta na hrad vede lesními stezkami, které jsou ideální pro pěší turistiku.

Přírodní skvosty Máchova zahrnují monumentální skalní útvary známé jako Čertovy hlavy. Tyto gigantické skulptury vytesané do pískovcových bloků připomínají lidské tváře a jsou fascinujícím cílem pro výletníky. Vede k nim několik značených turistických tras vhodných pro rodiny s dětmi.

Novozámecký rybník je dalším místem pro letní výlet. Obklopený rákosím a lužními lesy, je rájem pro milovníky ptactva a rybáře. Okolí rybníka je ideální pro pěší i cyklistické výlety a nabízí klidnou atmosféru daleko od ruchu měst.

Historické město Zákupy je dalším místem, které stojí za návštěvu. Dominantou města je zámek, který byl letním sídlem císaře Ferdinanda I. Nabízí prohlídky interiérů i krásné zahrady. V Zákupech lze také navštívit muzeum věnované historii města a jeho okolí.

Milovníky literatury potěší Muzeum Karla Hynka Máchy v Doksech. Expozice zahrnuje rukopisy, osobní předměty a další artefakty spojené s Máchovým životem.

Byl by hřích nezmínit Máchovo jezero – hlavní turistický magnet této oblasti. Tento rozlehlý vodní rezervoár, původně založený Karlem IV., je ideální pro koupání, plachtění a další vodní sporty. Písčité pláže obklopené borovými lesy nabízejí místo k odpočinku a slunění. Na březích jezera najdete také půjčovny lodí a šlapadel, což dodává dovolené u jezera další rozměr zábavy.

Další rady a tipy se nalézají na webových stránkách Máchova kraje. Ten má prezentaci rovněž na Facebooku a Instagramu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky