Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lidé využili příležitosti nahlédnout do podstávkových domů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 01. 06. 2016 16:19
  • Magazín

Sdílet článek

Dvacítku staveb mohli lidé letos navštívit v rámci tradičního Dne otevřeného podstávkového domu 2016, který pořádal Liberecký kraj a MAS Frýdlantsko. Lidé v hojném počtu využili možnosti vypravit se po zajímavých stavbách, ať už samostatně nebo v rámci exkurze vedené Tomášem Eflerem z ČVUT Praha.

Už po dvacáté mohli zájemci navštívit domy, které jsou většinou běžně veřejnosti nepřístupné. Navíc se letos seznam rozrostl o nové objekty, např. podstávkový dům v Dolní Oldříši, hospodářské stavení se sedmnáctimetrovou pavlačí ve Valkeřicích, roubenku ve Starých Splavech či tzv. „Koníka“ v Hrádku nad Nisou.  „Řada ze zpřístupněných objektů prošla před nedávnem rozsáhlou rekonstrukcí, která je zachránila před úplným zchátráním. V mnohých stavební práce ještě probíhají a tak si návštěvníci mohli prohlédnout i nejmenší detaily konstrukčního řešení podstávkového domu,“ uvedla náměstkyně Hana Maierová, pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního rouchu Libereckého kraje. Díky příspěvku kraje, ve výši 10 tisíc korun na autobusovou dopravu, se dvacítka přihlášených návštěvníků dozvěděla ještě o kousek více, neboť jim mnohé odborné zajímavosti cestou po otevřených domech prozradil již zmíněný Tomáš Efler.

Den otevřeného podstávkového domu je slavnost, při které majitelé podstávkových domů zvou návštěvníky a představují jim tyto zajímavé stavby. Mezi přihlášenými objekty jsou muzea, penziony, sídla firem, obytné i rekreační domy. „Pro zájemce o historii, vlastivědu, tradiční venkovskou architekturu i pouhé milovníky krajiny česko-polsko-německého Trojzemí jde o jedinečnou příležitost podívat se dovnitř, seznámit se s domy i vlastníky a jejich příběhy. Pro řadu dalších lidí je Den otevřeného podstávkového domu příležitostí prožít příjemný a zajímavý den v krásné krajině,“ doplnila Jitka Doubnerová z MAS Frýdlantsko.

Pořadateli a organizátory Dne otevřeného podstávkového domu jsou organizace a instituce (centrálně a v Německu nadace Stiftung Umgebindehaus, u nás Liberecký kraj, v Polsku vlastivědné spolky v jednotlivých oblastech) a především majitelé domů. 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky