Otevírací doba Krajského úřadu Libereckého kraje během svátků: 23. 12. 2024 – pondělí – úřední den – podatelna otevřena do 17:00 hodin, 27. 12. 2024 – pátek – úřad uzavřen, 30. 12. 2024 – pondělí – úřední den – podatelna otevřena do 17:00 hodin, 31. 12. 2024 – úterý – úřad otevřen pro veřejnost do 12:00 hodin
Liberečtí středoškoláci vyjeli na zkušenou do švýcarského St. Gallenu
- 01. 10. 2019 00:00
- Rozvoj
- Školství
Pracovní stáže v gastronomickém centru kantonské nemocnice v St. Gallen ve Švýcarsku se již popáté v druhém zářijovém týdnu zúčastnili studenti liberecké Střední školy gastronomie a služeb. Pobyt se uskutečnil v rámci spolupráce Libereckého kraje a kantonu St. Gallen. Kantonská nemocnice v St. Gallenu a její gastronomické centrum patří k předním pracovištím v celém Švýcarsku. Stáž absolvovali vybraní žáci 4. ročníku oboru Hotelnictví a 2. ročníku nástavbového studia oboru Gastronomie.
„Spolupráce mezi Libereckým krajem a St. Gallenem funguje úspěšně bezmála dvacet let a jsem rád, že v jejím rámci se uskutečňují i takovéto stáže. Pro naše studenty, kteří se během pobytu v St. Gallenu lecčemus přiučí, je to zdroj neocenitelných zkušeností,“ sdělil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.
„Cílem této mimořádné akce pro vybrané studenty je především upevnění odborných znalostí, dovedností a návyků získaných během studia na SŠGaS Liberec v pracovním prostředí, kdy je navíc zapotřebí uplatnit znalosti cizího jazyka. Zároveň se žáci seznámí s řízením lidských zdrojů ve velkém gastrokomplexu, který jim přináší praktický náhled k jejich budoucímu uplatnění na trhu práce a motivuje je k dalšímu odbornému studiu a ke zdokonalování se v jazykové komunikaci,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Šlaich.
Pracovní program zahraniční stáže připravilo pro žáky celé vedení gastronomického centra v čele s topmanažerem panem Piererem. Program začal obsáhlou prezentací s výkladem současného stavu a již i inovacemi, které se připravují do budoucna. Dále se pokračovalo prohlídkou celého komplexu gastronomických služeb, kde se denně připravuje více než pět tisíc teplých jídel pro pacienty, personál a návštěvníky kantonské nemocnice.
„V dalších dnech měli naši žáci možnost se přímo zúčastnit celého pracovního procesu na jednotlivých odděleních centrální kuchyně a v systému samoobslužných restaurací a kaváren,“ doplnil Šlaich.
Nechybělo seznámením se s kulturou, zajímavými pamětihodnostmi, historií a prostředím hostitelské země. „Prohlédli jsme si jednu z nejstarších a největších pražíren kávy v celém Švýcarsku, včetně zajímavých ukázek baristického umění. Dále jsme si připomněli i součást naší historie, kdy jsme navštívili město Kostnice na břehu Bodamského jezera. Novinkou v letoším programu bylo pozvání celé naší skupiny na velkou společenskou akci pro zaměstnance celé kantonské nemocnice, která se každoročně uskutečňuje v září,“ uzavřel Šlaich.
Dohoda Libereckého kraje a švýcarského kantonu St. Gallen o regionální spolupráci byla podepsána v říjnu 2001. Oba partneři se v ní zavázali prohlubovat vzájemné vztahy prostřednictvím intenzivní spolupráce mezi úřady, institucemi a podniky obou regionů. Za hlavní priority své činnosti si vybrali především oblasti hospodářského a regionálního rozvoje, zemědělství, životního prostředí a dopravy, stranou jejich zájmu ale nezůstaly ani další důležitá témata jako vzdělávání, sociální péče nebo cestovní ruch.