Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vyhlašuje soutěž o nejlepší knihovnu

Filip Trdla

odborný zaměstnanec

  • 04. 05. 2018 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci vyhlašuje již 3. ročník soutěže o Nejlepší knihovnu v Libereckém kraji. Cena se uděluje jednou za dva roky jako vyjádření uznání knihovně za její činnost a zásluhy. Komise hodnotí přínos v oblasti rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb a přispívání pro kulturní život v obci či městě.

Pověřené knihovny v jednotlivých okresech (Městská knihovna Česká Lípa, Městská knihovna Jablonec nad Nisou, Městská knihovna Semily a Krajská vědecká knihovna v Liberci) předloží hodnotící komisi tři návrhy. „Komise podle kritérií, jakou jsou např. kvalita výpůjčních služeb knihovny, tvorba knihovního fondu a informačních zdrojů nebo umístění knihovny v obci vybere z každého regionu jednu nejlepší knihovnu, která bude oceněna,“ vysvětluje pravidla soutěže Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje s tím, že komise je složena zástupců Libereckého kraje, Krajské vědecké knihovny v Liberci a každé pověřené knihovny. Za Liberecký kraj budou tedy hodnotit čtyři knihovny.

Oceněným knihovnám bude udělen diplom a finanční odměna ve výši 10.000 Kč, a to u příležitosti Setkání knihovníků Libereckého kraje. To se koná vždy poslední čtvrtletí v roce v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Ve stejný den Regionální organizace Svazu knihovníků a informačních pracovníků Libereckého kraje uděluje cenu Knihovník/Knihovnice roku.   

„Pro knihovny je velmi důležité, jak se k nim staví místně příslušný obecní či městský úřad. Kde starostové chápou, že právě knihovna poskytuje možnost vypůjčit si knihu a současně se setkat se sousedy, tam knihovny podporují. A šikovné místní knihovnice a knihovníci jim dávají osobitou tvář i náplň,“ dodala Vinklátová.

V roce 2016 si titul nejlepší knihovna odnesla Místní lidová knihovna v Heřmanicích (za okres Liberec), Místní knihovna v Poniklé (za okres Semily), Obecní knihovna Rádlo (za okres Jablonec nad Nisou) a Místní knihovna v Zahrádkách (za okres Česká Lípa).

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky