Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj si připomněl Mezinárodní den Romů, uctí památku obětí holocaustu

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 04. 2015 13:35
  • Magazín

Sdílet článek

Mezinárodní den Romů - 8. duben, slaví od roku 1990 Romové po celém světě. Datum bylo stanoveno podle data konání Světové romské konference poblíž Londýna roku 1971, kde také vznikla Mezinárodní romská unie a byla přijata a schválena romská vlajka a hymna. Tento rok se k celosvětovým oslavám připojil i Liberecký kraj.

Náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro sociální věci Lenka Kadlecová zdůrazňuje. „Mezinárodní den Romů je příležitostí poukázat na to, že Romové jsou součástí naší společnosti, že plnohodnotná integrace je nezbytným prvkem k dosažení ohleduplné a tolerantní společnosti.“ 

V Evropě žije 12 mil. Romů, v České republice odhadem 200 tis., z toho jedna třetina trpí sociálním vyloučením, „Dvě třetiny však žijí plnohodnotným životem a společnost se o nich musí dozvědět,“ míní náměstkyně hejtmana.

Romové jsou podle ní občané téměř všech evropských zemí. Stále trvající předsudky a stereotypy vůči Romům vedou k otevřenému anti-ciganismu a zvyšují napětí ve společnosti.

„Proto se Liberecký kraj také bude aktivně podílet na plnění Strategie romské integrace do roku 2020,“ připomněla Lenka Kadlecová.

Romové jsou známí svou jedinečnou hudbou a tancem. Tento den však není pouze o hudbě, tanci, romských řemeslech a tradicích, ale o symbolu spojení, úcty a pochopení a podpoře těch, kteří chtějí být součástí naší společnosti a prokazují to svou pracovitostí a houževnatostí. Připomínáme si také utrpení, kterým Romové museli za svého života čelit, vždyť prošli také holocaustem 2. světové války.

„Tuto epochu v životech Romů nesmíme zapomenout, je nutné postavit se proti nenávistným aktivitám a rétorice neonacistů.  Přála bych si, aby se povědomí o tomto dni rozšířilo mezi lidi a tím se také poukázalo na důležitou roli, kterou Romové ve světě mají, Romové jsou součástí i české kultury,“ řekla Lenka Kadlecová, popřála všem Romům - mužům, ženám i dětem, všechno nejlepší k Mezinárodnímu romskému dni s tím, že se ve čtvrtek 16. 4. Náměstkyně se rovněž zúčastní Dne vzpomínání na oběti holocaustu, který se koná od 14 hodin na nám. E. Beneše v Liberci. 

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky