Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj rozšiřuje počet svých partnerů, podepíše smlouvu o spolupráci s rumunskou župou Mehedinți

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 08. 2023 16:40

Sdílet článek

Předávání zkušeností a dobré praxe z oblasti rozvoje regionu a cestovního ruchu. To jsou hlavní cíle vznikajícího partnerství Libereckého kraje se župou Mehedinți, která se nachází na území rumunského Banátu, kde žije také česká menšina. Kraj má v plánu rozvíjet v Banátu tzv. šetrnou turistiku, mezi jejíž zásady patří zejména ohleduplnost k přírodě.  

„V současné době udržujeme aktivní spolupráci se Svobodným státem Sasko, Dolnoslezským a Lubušským vojvodstvím, Vynnytskou oblastí a kantonem St. Gallen. Vlivem událostí v posledních letech, jako je zejména koronavirová pandemie a válka na Ukrajině, se výrazně snížily aktivity s kantonem St. Gallen a spolupráce s Vinnytskou oblastí na Ukrajině se nyní omezuje hlavně na humanitární pomoc. Rozhodli jsme se proto rozšířit počet partnerů o rumunskou župu Mehedinți a rádi bychom spolupracovali podobným způsobem, jako tomu bylo mezi Libereckým krajem a švýcarským kantonem St. Gallen, který nám tehdy výrazně pomohl jako hospodářsky vyspělý region,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Region župa Mehedinți je České republice historicky i národnostně blízký. Liberecký kraj ho bude podporovat, předávat mu zkušenosti, informace a příklady dobré praxe zejména z oblasti rozvoje regionu a cestovního ruchu.

V česko-rumunské vesnici Eibentál se od roku 2012 koná Festival Banát, na který jezdí přes 25 českých kapel a přes tisíc českých fanoušků. Na festival organizátoři vypravují speciální festivalový vlak, který se stal největší speciální osobní výpravou v české i evropské mezinárodní železniční historii. Letošního festivalu se zúčastní i hejtman Martin Půta. Důležitým bodem programu bude ve čtvrtek 17. srpna 2023 právě schvalování smlouvy o spolupráci na zasedání místní rady župy Mehedinți za přítomnosti hejtmana Půty. Krajské zastupitelstvo bude smlouvu schvalovat na svém zářijovém zasedání, na které jsou zástupci župy Mehedinți pozváni.

Úvodní fotografie: Wikipedia 

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky