Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj – rekapitulace budování ochrany proti povodním 2004 – 2013

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 01. 2013 15:19

Sdílet článek

 

Historicky první zásadní stavby pro ochranu území proti ničivým povodním byly vybudovány jako odpověď na povodeň z  29. července 1897, kdy na Nové louce v Jizerských horách spadlo během jednoho dne neuvěřitelných 345 mm vody. Do roku 1910 byly vybudovány přehrady Harcov, Bedřichov, Mlýnice, Fojtka a Mšeno. Šestá přehrada unikátního systému, tj. přehrada na Jeřici v Oldřichově, postavena nebyla. A jak je patrné již ani v budoucnu postavena nebude, protože není zařazena v Generelu území chráněných pro akumulaci vod, který ministerstva zemědělství a životního prostředí vydala v září 2011. Dílčím způsobem přispívají k retenci povodňových průtoků také vodárenské nádrže Souš (dostavěna 1915, zásadní rekonstrukce dokončena 1927) a Josefův Důl (uvedena do provozu1982).

 

Potřebu realizace ochranných opatření proti povodním oživily katastrofální povodně, které postihly Českou republiku v roce 1997 a následně v roce 2002.

V první etapě programu Podpory prevence před povodněmi (2004 -2007) administrovaného Ministerstvem zemědělství ČR byla zvýšena ochranná funkce nádrže Josefův Důl modernizací monitorovacího systému stanic na Kristiánově, v Plavech, Blatném rybníku, na Hřebínku, Černé hoře a Nové louce (přinášejícím efekt 0,8 mil. m3 operativně získaného retenčního prostoru z včasných a přesných informací).

Ve druhé etapě tohoto programu (2007-2013) jsme přistoupili k odstranění přetrvávajících problémů v Turnově (rekonstrukcí pevného jezu na jez vakový - zvýšení ochrany povodní postihované části města z jednoleté na desetiletou vodu) a ve Vísce – Minkovicích, částech obce Višňová, kde byla zajištěna ochrana na dvacetiletou vodu výstavbou hrázky podél toku Smědé.

V rámci této etapy programu je také řešeno zvýšení ochrany města Jablonec nad Nisou převodem povodňových průtoků přes nádrž Mšeno. Jde o stavebně velmi náročnou stavbu, která zkapacitněním stávajících štol a vybudováním nové odpadní štoly z nádrže zajistí ochranu města na stoletou vodu na Lužické Nise a padesátiletou vodu na Bílé Nise. Hydrotechnicky a stavebně jde o dílo, které si zaslouží samostatný článek do příštího vydání.

 

Bohužel se v rámci této druhé etapy nestihne (z důvodů majetkoprávních problémů) realizovat protipovodňová ochrana Příšovic na Jizeře, kde je již projektová dokumentace připravena. Předpokládáme, že bude součástí plánované třetí etapy programu (2014-2020). Stejně tak očekáváme, že bude v rámci třetí etapy programu vyřešena protipovodňová ochrana Svijan a regionálního centra - města Liberce. Zde však k majetkoprávním problémům přistupuje potřeba vymístění parovodu z koryta Lužické Nisy.

Povodí Labe, státní podnik

Víta Nejedlého 951

500 03 Hradec Králové 3

ing. Václav Jirásek

ředitel pro správu povodí 

a tiskový mluvčí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky