Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj mapuje sociální podniky napříč regionem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 07. 08. 2024 13:21
  • Rozvoj

Sdílet článek

Důležitým krokem se ukázalo být přijetí Strategické koncepce rozvoje a podpory sociální ekonomiky a sociálního podnikání v Libereckém kraji pro roky 2024 a 2025 krajskou radou letos v dubnu. Potvrzují to výsledky aktuálního mapování sociálních podniků, chráněných dílen a dalších subjektů, které se zajímají o sociální ekonomiku v regionu.

„Hlavním strategickým cílem je vytvořit podpůrné prostředí pro stávající podniky a motivační prostředí pro vznik podniků nových, zlepšení přístupu k financím a v neposlední řadě zvýšení povědomí o sociálním podnikání a sociální ekonomice v Libereckém kraji,” uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Právě ke zvýšení informovanosti by měly přispět webový katalog podniků, Fórum sociální ekonomiky ForSEk, které se bude konat 23. října v Krajské vědecké knihovně v Liberci i vznik kontaktního místa pro sociální podnikání. To bude nabízet vzdělávání, expertní poradenské služby, konzultace, mentoring, ale i přehledy možných finančních zdrojů a dotačních titulů.

Kontaktní místo nebude sloužit jen sociálním podnikům, ale bude mít za cíl vzdělávat i veřejnost. Jaké výhody z toho plynou pro samotný Liberecký kraj? „Protože každý sociální podnik musí splňovat určité principy, má jejich činnost pozitivní vliv na životní prostředí, ale hlavně – a nejvíc – na obyvatele žijící v jejich okolí. Lidé, kteří se v životě potýkají s jakoukoliv překážkou, která jim znesnadňuje vstup na trh práce, například lidé pečující, bez práce v předdůchodovém věku nebo lidé s hendikepem společenským či zdravotním, tak budou mít další možnost snáze najít to správné uplatnění,” dodal radní Ulvr.

Nynější mapování situace v oblasti sociální ekonomiky v Libereckém kraji má za cíl připravit přehled, který bude sloužit především pro podporu sociálního podnikání v regionu. Je třeba zmapovat typy sociálních podniků a jejich počet, zaměření, velikost, obor podnikání, ale například i jejich spolupráci s neziskovým sektorem. „Důležité je také zjistit, s jakými obtížemi se podniky potýkají, jakou podporu by jim Liberecký kraj mohl poskytnout a co by jim v jejich dalším směřování mohlo pomoci,” uzavřel Ulvr.

Více informací poskytne Zuzana Rengerová z Agentury regionálního rozvoje. E-mailová adresa zní z.rengerova@arr-nisa.cz, telefonní linka je 602 343 643.

  • Strat koncepce podpory SEaSP (.pdf)
    182 kB
    09. 08. 2024 09:52

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky