Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lepší život závislým: Libereckému kraji pomáhá Most k naději

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 30. 08. 2024 15:09
  • Sociální

Sdílet článek

S organizací Most k naději, který pomáhá závislým, dlouhodobě spolupracuje Liberecký kraj. Toto sociální zařízení má k dispozici kontaktní centra v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Liberci. Mimoto v Mostu k naději posílají terénní pracovníky za klienty, které závislost ohrožuje.

Most k naději dlouhodobě v území kraje poskytuje ambulantní formou sociální
a adiktologické služby uživatelům návykových látek a patologickým hráčům, dále pak osobám na počátku abstinence a rodinným příslušníkům či jiným blízkým osobám těch, kteří trpí závislostí,
“ uvedl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Jedním z širokého spektra poskytovaných služeb je i testování screeningovými testy na přítomnost protilátek HIV, hepatitidy C a syfilis, a to včetně navazujícího poradenství. Aktivity využívají nejen pravidelní klienti služby Most k naději, ale například provozovatelé tetovacích studií či cizinci.

„Testování je u nás prováděno zdarma, k dispozici máme přehledné formuláře o právech
a povinnostech klienta, například i v cizím jazyce, které jsou nutnou součástí před provedením vlastních úkonů dobrovolného testování klientů,“
dodala vedoucí K-centra Jana Koudelková.

„Liberecký kraj zajišťuje na svém území v rámci politiky v oblasti závislostí ve spolupráci s dalšími partnery potřebné financování služeb, vzdělávání, informování veřejnosti, například o testování, možné výměně rizikového materiálu v kontaktních centrech, o nutnosti bezpečného odložení použitého materiálu do boxů Fixpoint jako prevence nebezpečného odhazování injekčních stříkaček a jehel na dětských hřištích, v parcích, sportovištích. Pokud se jedná o cizince, spolupracujeme s Centrem na podporu integrace cizinců,“ doplnil krajský koordinátor Aleš Lebeda.

Veřejná osvěta o rizicích spojených s užíváním drog, vedení klientů
k jejich co nejbezpečnější aplikaci a zároveň poskytování odborných služeb, které vedou ke snížení nejen fyzických, ale i psychických a sociálních rizik a poškození vyplývajících z užívání nebezpečných látek, patří mezi hlavními pilíře prevence. Touto tematikou se zabývají strategické dokumenty, jež řeší oblast závislostí na webových stránkách Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky