Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krkonošské útulny táhnou. Nemají ale sloužit jako hotely zdarma 

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 14. 10. 2024 13:00
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

O tom, jak může být počasí vrtkavé, a to zejména na horách, ví téměř každý, kdo někdy putoval přírodou. V jednu chvíli svítí slunce, vzápětí přijde déšť. Útulna, která se poutníkovi po pár promočených kilometrech zjeví, může působit skoro jako spása. V Krkonoších je takových, které nabízejí úkryt, hned několik. Někteří turisté je ale využívají k plánovanému nocování.
 

Obecně platí, že jsou dveře útulen otevřené každému, kdo potřebuje nabrat síly na další cestu, neměly by ale sloužit jako hotel zdarma. Jejich účelem je primárně schovat před akutní nepohodou či nepřízní počasí, poskytnout suché a kryté místo k odpočinku, svačině a doplnění sil. Jsou k dispozici tolika poutníkům, kolik se do nich vejde. Prostor v útulně si tedy nelze rezervovat, ani z ní nikoho vyhánět. Jediná podmínka jejich využití je tak vlastně ohleduplnost – k sobě navzájem i k okolní přírodě.

V přírodě národního parku je možné nocovat jen v případě nouze

Přečkat noc ve spacáku na značené cestě, v přístřešku nebo útulně, je z hlediska legislativy na území Krkonošského národního parku povoleno. Je ovšem třeba nevysvětlovat si tuto možnost po svém a nezneužívat ji. Strávit noc na hřebenech v křehké přírodě může ten, kdo se nečekaně ocitli v nouzi. Při plánování vícedenních výletů nebo přechodu hor slouží k přespání horské boudy.

Proč je noční pobyt na území Krkonošského národního parku problém?

Hlavní důvody jsou dva.  Útulny nejsou vybaveny toaletami, ani umyvadly pro vyplivnutí pasty. Všechen nežádoucí odpad, včetně papírových ubrousků, tak skončí v jejich okolí. Druhým závažným problémem je rušení nočního života na horách. Častý pobyt turistů v noční přírodě může krkonošské zvěři posunout rytmy až o několik hodin.

Tradiční i nové přístřešky

Na území Krkonoš se nalézá více než dvacet nouzových přístřešků. Od tradičních dřevěných áček, až po novější, architektonicky jedinečné stavby. A právě tyto neotřelé počiny – útulny KØMEN, JENGA, STAN a ATŰLN, které navrhli a vyrobili ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze, jsou pro své nadčasové zpracování a zajímavé umístění častým cílem nocležníků, kteří se rozhodnou útulny využít nad rámech jejich primárního účelu.

„Pokud si přejeme, aby v krkonošské krajině zůstaly, je nezbytné, aby se tak takto už nedělo. Zastavte se u nich, pokochejte se a pamatujte na ně, až vás v horách zastihne nepohoda,“ řekla Krkonoš Alena Cejnarová z destinační společnosti Krkonoše.

Polohu všech útulen a přístřešků lze nalézt na portálu Mapy.cz – stačí do vyhledávání zadat heslo „útulna Krkonoše“.

TZ: Krkonoše – svazek měst a obcí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky