Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská vědecká knihovna rozšřuje nabídku kurzů. Přiblíží 3D tisk i fake news

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 02. 2022 11:14
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Na rozšiřování nabídky vzdělávacích programů pro veřejnost, a to virtuálních i prezenčních, pracuje v poslední době Krajská vědecká knihovna v Liberci. V nové nabídce školení tradiční témata, kterými jsou čtenářská a informační gramotnost, doplní témata nová, a to mediální gramotnost, trénování paměti nebo problematika 3D tisku. 

„Snažíme se o posilování role knihovny jako instituce nabízející neformální vzdělávání školám i veřejnosti. Reagujeme tak nejenom na aktuální trendy  v oblasti rozvoje knihovních služeb, ale také na poptávku našich uživatelů,“ uvedla Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.  

První novinka ve vzdělávacích kurzech knihovny, seznamovací lekce s 3D tiskem, je určena všem zájemcům. Lektoři účastníkům vysvětlí, o co jde, co je to modelování a další zajímavosti, nebude chybět ani praktická ukázka. Kromě úvodních lekcí nabízíme také volná konzultační odpoledne pro již zkušené tiskaře. K dispozici jsou tiskárny Průša a TriLab. Na vybranou lekci se zájemci mohou registrovat v kalendáři akcí na webu knihovny.

Od února také knihovna nově zahajuje cyklus on-line školení, v němž představí elektronické zdroje a digitální knihovny ze své nabídky, které lze pohodlně využít doma či kdekoliv jinde po internetu prostřednictvím vzdáleného přístupu. Zájemci si mohou vybrat z různých tematických okruhů: noviny a časopisy, odborné články, e-knihy, hudba i české digitální knihovny. Vše o kurzech a přihlášení se nalézá na webu knihovny v kalendáři akcí nebo vsekci aktualit. Kurz probíhá na platformě ZOOM. 

Od března do května 2022 chystá liberecká knihovna dále cyklus přednášek, besed a workshopů pro seniory, který bude zaměřený na rozvoj mediální gramotnosti a kritického myšlení. Odborní lektoři účastníkům pomohou lépe se orientovat v současné záplavě informací a naučí je správně je vyhodnocovat. V průběhu kurzu navštíví frekventanti redakci Českého rozhlasu Liberec, budou hovořit o fake news a také absolvují praktický nácvik ověřování informací. Podrobnosti o programu budou zveřejněny na webových stránkách knihovny.    

Poslední novinkou jsou pravidelné kurzy trénování paměti. Společně s certifikovanou trenérkou paměti si účastníci budou nejenom povídat o paměti, ale hlavně se učit a trénovat různé techniky. Cyklus započne v březnu na pobočce Králův Háj a postupně se objeví na všech dalších pobočkách včetně hlavní budovy.

 

TZ: Krajská vědecká knihovna Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky