Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyhodnotil Akční plán adaptace na změnu klimatu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 08. 2024 13:07
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Městské tepelné ostrovy a vyprahlá pole, vysychající lesy, přívalové deště – to je jen výčet některých důsledků klimatických změn. Na ně se snaží Liberecký kraj reagovat tím, že sám přichází s návrhy adaptačních opatření, která by negativním dopadům klimatu předcházela či je sama řešila. Dokument Akční plán adaptace na změnu klimatu v podmínkách Libereckého kraje schválilo krajské zastupitelstvo již v březnu 2021 a jeho naplňování úspěšně pokračuje. Krajští radní na svém dnešním jednání vzali na vědomí vyhodnocení tohoto dokumentu.

„Liberecký kraj chce být nadále místem pro plnohodnotný život obyvatel, pro něž nebude změna klimatu jen hrozbou, ale – díky zavádění adaptačních opatření – také příležitostí. Možností je totiž spoustu, například v oblasti rozvoje přírodě blízkých opatření ve městech i v krajině, nových technologií či nových postupů v zemědělství a lesnictví,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. „Jsme jedním z prvních krajů v republice, který Akční plán adaptace na změnu klimatu zpracoval. Doufám, že se kraji podaří inspirovat k řešení adaptace na změnu klimatu i obce v Libereckém kraji. Jejich zástupci, kteří vnímají potřebu tuto problematiku řešit, se na nás mohou obracet. Poskytujeme i finanční podporu a vlastní projekty se snažíme dokončovat podle opatření z Akčního plánu adaptace na změnu klimatu. Celkem tato podpora a investice dosahují bezmála 275 milionů korun za tři roky.“

Tabulka s přehledem investic a podpory dalším subjektům:

typ

počet projektů

cena v korunách

vodní toky

1

1.125.905,00

voda v krajině

61

26.418.729,95

zásobování vodou

47

52.522.987,28

odpadní vody

24

32.983.885,38

opatření na krajském majetku

32

159.212.121,00

krajinné plánování, poradenství, konzultace

8

2.729.113,00

CELKEM

173

274.992.741,61

Vlastní koncepční dokument pro kraj zpracovala obecně prospěšná společnost CI2, která se dlouhodobě věnuje tvorbě adaptačních strategií pro česká města a spolupracuje s řadou tuzemských firem v oblasti snižování jejich uhlíkové stopy. V předloženém vyhodnocení naplňování cílů dokumentu, které provedli pracovníci krajského úřadu, je nejvyšší potenciál pro opatření spatřován na vlastním majetku kraje, a to i v souvislosti s přijatými směrnicemi Evropské unie v oblasti energetiky. Ty zavádějí povinnost bezemisního provozu objektů do oblasti veřejné správy.

„Dalším velkým potenciálem je oblast vodohospodářské infrastruktury a ochrana vodních zdrojů, stejně jako podpora zvýšení retence vody a optimalizace vodního režimu v lesích. Zemědělský půdní fond je třeba ochránit před degradací a zvýšit obsah organické hmoty v půdě. Řešíme také ochranu proti bleskovým povodním. Uvedená opatření je třeba promítnout i do spolupráce s obcemi a dalšími subjekty a rovněž do vzdělávání,“ doplnil radní Židek.  

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky