Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyhlašuje program na podporu sdílených kol ve městech. Připravil v něm tři miliony korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 03. 2023 10:22
  • Doprava

Sdílet článek

Podpora cykloturistiky patří k prioritám Libereckého kraje. Kromě běžných investic do cyklodopravy letos kraj nově vyhlašuje program na podporu městské mobility formou sdílených kol. Připravil do něj pro deset obcí s rozšířenou působností celkem 3 miliony korun.

„Jedná se o pilotní projekt, u něhož se počítá s napojením na systém veřejné dopravy. Program je určený hlavně pro větší města. Jeho cílem je usnadnit cestování, a to zejména tím, že lidé mohou po vystoupení z vlaku či autobusu pokračovat dál na kolech, přičemž by prvních 15 minut využití sdíleného kola bylo zdarma, a to především pro ty, kteří využívají aplikaci IDOLka,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Je to i motivace pro lidi, aby kola odkládali na určená místa a nedávali je kamkoli se jim zlíbí, jako je tomu například v Liberci u sdílených elektrokoloběžek. Já osobně tento projekt velice podporuji, jelikož je ekologický, ekonomicky výhodný a také přínosný pro zdraví lidí,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Účelem programu je snížení individuální automobilové dopravy ve vybraných obcích Libereckého kraje. Oprávnění žadatelé jsou obce s rozšířenou působností.

Žádosti mohou zájemci podávat od 3. května do 30. června letošního roku. Poté je kraj vyhodnotí a o poskytnutí dotace bude rozhodovat v září letošního roku. Minimální výše dotace činí 10 tisíc korun, maximálně může obdržet jeden žadatel půl milionu korun.

Kraj podporuje cyklodopravu i ze svých dalších dotačních programů. Projektovou přípravu výstavby cyklostezek, jejich budování i rekonstrukce podpoří v tomto roce Liberecký kraj jedenácti miliony korun. Stane se tak prostřednictvím tří programů: 6.1 Podpora výstavby komunikací pro cyklisty, 6.2 Podpora rekonstrukce, údržby a oprav komunikací pro cyklisty a 6.3 Podpora projektové přípravy komunikací pro cyklisty.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky