Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vybral firmu, která postaví fotovoltaiku na střeše gymnázia v Lípě

Mgr. Andrea Fulková

odborná zaměstnankyně

  • 04. 09. 2024 11:40
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Liberecký kraj podporuje alternativní zdroje energie. Myslí na budoucnost, a proto dlouhodobě usiluje o energetickou soběstačnost a osazuje sluneční elektrárny na střechy budov, které vlastní či institucí, které zřizuje. Členové rady na svém včerejším jednání potvrdili výběr firmy, která vyprojektuje a umístí fotovoltaiku na budovu Gymnázia Česká Lípa v Žitavské ulici.

„Fotovoltaiky jsou již bez diskuze součástí naší energetické budoucnosti. Přímá přeměna slunečního záření na elektřinu totiž šetří nemalé finanční prostředky i životní prostředí,“ řekl hejtman Martin Půta.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činila milion a půl korun bez DPH. Hodnotícím kritériem byl ekonomická výhodnost nabídky, tj. nejnižší nabídková cena.
Do výběrového řízení se přihlásily dvě firmy: českolipská společnost SEPO solar plus, s.r.o., která nabídla cenu 1.362.363 korun bez DPH a pražská smart maintenance s.r.o., jejíž nabídka činila 767.750 korun bez DPH. Ta zvítězila.

Veřejná zakázka je vedena ve formě design & build. Tento způsob se nám v minulosti osvědčil například při stavbách silnic a pomohl nám ušetřit nemalé finanční částky. V praxi
to znamená, že stavební firma bude aktuálně reagovat na případné změny zadávacích požadavků,“ 
řekl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Nejvyšší výkon elektrárny bude 30 kWp. Případné přebytky energie budou směřovat 
do dalších krajských příspěvkových organizací v okolí, popřípadě do veřejné distribuční sítě. „Součástí plnění zakázky je také pravidelná údržba po dobu tří let od předání a převzetí díla, a to vždy třikrát ročně v předpokládaném časovém rozsahu od tří do deseti hodin.” upřesnil Miklík.

Veřejná zakázka je v systému design & build. „Dodavatelský systém design & build se nám v minulosti osvědčil třeba při stavbách silnic a pomohl nám ušetřit nemalé finanční částky. V praxi to znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny zadávacích požadavků,“ řekl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Sluneční elektrárny již kraj instaloval na střechu budovy D ve svém sídle, osadil je též na budovy svých příspěvkových organizací: na Gymnázium Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou a Středisko ekologické výchovy v Hejnicích.

Malou elektrárnu pro výukové potřeby má Mateřská škola a Střední škola v liberecké ulici Na Bojišti, další elektrárna již pracuje na objektu výjezdové základny záchranářů
v Hrádku nad Nisou. 

Do budoucna by se sluneční elektrárny měly objevit na výjezdové základně Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v Jablonci nad Nisou, v zařízeních sociální péče TEREZA v Benešově u Semil a na budově APOSS ve Vratislavicích nad Nisou. Také na střeše Muzea Českého ráje v Turnově, na Střední škole gastronomie a služeb v Liberci
i Centru odborného vzdělávání Libereckého kraje na Střední zdravotnické škole v Turnově.

 

Mgr. Andrea Fulková

Oddělení tiskové a vnějších vztahů Libereckého kraje

Facebook: Libereckraj

X: Libereckykraj

Instagram: Libereckykraj

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky