Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj ve spolupráci s městem začne opravovat libereckou Sokolskou ulici

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 04. 2023 10:57
  • Doprava

Sdílet článek

Na rekonstrukci ulice Sokolské, která protíná centrum krajské metropole, se budou společně podílet statutární město Liberec a Liberecký kraj. Smlouvu o vzájemné spolupráci schválila rada kraje. Stavět by se mohlo začít již letos v létě.

„Díky smlouvě si můžeme stanovit podmínky společného postupu při zadání veřejných zakázek, jejichž cílem je vybrat zhotovitele stavebních prací, technického dozoru stavebníka a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v rámci této stavební akce. Smlouva dále upravuje podmínky spolupráce jednotlivých stran v průběhu výstavby,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy. Roli zástupce zadavatelů bude plnit Liberecký kraj. S vybranými dodavateli uzavřou vždy oba investoři samostatnou smlouvu.“

Zatím půjde o první etapu rekonstrukce, která se týká 366 metrů dlouhého úseku mezi křižovatkami se Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí. Kromě samotné nové vozovky přinese i pruhy pro cyklisty, autobusové zastávky a prostory pro chodce. Součástí stavby je také odvodnění komunikace, veřejné osvětlení a výsadba zeleně.

Celková rekonstrukce Sokolské ulice se týká úseku dlouhého přibližně 450 metrů v celkové šířce 18 až 22 metrů. Statutární město Liberec přislíbilo vybudování parkování, chodníků a zeleně na svoje náklady. Příjemcem případné dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury může být pouze Liberecký kraj. Kraj již dotaci na celý úsek až k budoucímu Centru urgentní medicíny kraj obdržel, a to celkem 25 milionů korun. Tomu již město předalo prováděcí dokumentaci a rozpočet ve výši přibližně 79 milionů, z níž má Liberecký kraj uhradit zhruba 33 milionů a město zbývající podíl.

Stavební práce pak budou dál pokračovat přes Šaldovo náměstí až po Jabloneckou ulici. Jednou z podmínek výstavby plánovaného Centra urgentní medicíny v areálu krajské nemocnice na Husově třídě byla totiž výstavba kvalitní silnice, po které by návštěvníci plynule přijížděli do areálu nemocnice. „Financování rekonstrukce v tomto případě není úplně jednoduché. Po dvacetiletém jednání jsme silnici převzali od Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Nyní chceme všechny úseky ve spolupráci se statutárním městem Liberec postupně rekonstruovat,“ řekl hejtman Martin Půta.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky