Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pokračuje ve výstavbě fotovoltaik na střechách budov

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 07. 2024 10:09
  • Majetek a investice
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Výstavba fotovoltaické elektrárny (FVE) na střeše Muzea Českého ráje v Turnově a na Střední škola gastronomie a služeb v Liberci. To je další výčet projektů, u kterých kraj hledá zhotovitele.

„Naším dlouhodobým záměrem je energetická soběstačnost kraje a jeho příspěvkových organizací. Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Fotovoltaický systém na střeše turnovského muzea bude navržen tak, aby byla dodržena únosnost střechy. Ta byla rekonstruována naposledy v roce 2016. Instalovaný výkon bude 11,04 kWp a nabídková cena firmy, která systém vyhotoví, nesmí překročit 516.617 korun včetně DPH. Fotovoltaika na střeše liberecké střední školy gastronomie a služeb bude mít výkon 49,9 kWp. Nabídka nesmí překročit 2.565.200 korun včetně DPH, přičemž součástí výběru zhotovitele je i podmínka pro firmu – a to vypracovat projektovou dokumentaci,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. Nových FVE by se v Liberci a Turnově mohli dočkat ještě v letošním roce.

Sluneční elektrárny již kraj instaloval na střechu budovy D ve svém sídle, osadil je též na budovy Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou a Střediska ekologické výchovy v Hejnicích. Malou elektrárnu pro výukové potřeby má i MŠ a SŠ Na Bojišti. Nyní je vypsáno výběrové řízení na FVE o velikosti až 30 kWp na střeše Gymnázia Česká Lípa, kde budou instalovány ohebné flexipanely. Do budoucna by se měly objevit na výjezdových základnách Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v Hrádku na Nisou a Jablonci nad Nisou, v zařízeních sociální péče TEREZA v Benešově u Semil a Semilech a APOSS ve Vratislavicích nad Nisou a Centru odborného vzdělávání Libereckého kraje na Střední zdravotnické škole v Turnově.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky