Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří aplikovaný výzkum, přeshraniční spolupráci i nové technologie

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 07. 2024 10:06
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Částkou 1.250.000 korun podpoří Liberecký kraj Technickou univerzitu v Liberci (TUL). Ta využije peníze na projekt podporující rozvoj česko-německého aplikovaného výzkumu a spolupráci na tzv. transferu technologií mezi Technickou univerzitou v Liberci a společností Fraunhofer – Gesellschaft v Žitavě. Dotace vyplývá z dodatku ke znění původního memoranda o spolupráci, které kraj podepsal s TUL na konci loňského roku.

„Jsem rád, že spolupráce s Technickou univerzitou v Liberci a Libereckým krajem pokračuje. Univerzita je pro kraj důležitou institucí. Bez jejích absolventů by v regionu nemohla fungovat celá řada firem. Cílem dotace, kterou jsme schvalovali na včerejším jednání krajské rady, je podpořit spolupráci, která se zaměřuje na inovace a excelentní výzkum v oblastech aditivní výroby a 3D tisku, chytrých materiálů, digitalizace, hybridních technologií a tzv. průmyslu 4.0,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. „V praxi se bude jednat o pořádání společných akcí, podporu a oslovování malých a středních podniků, vzdělávací události a semináře.“

Současná dotace vyplývá z dodatku k původnímu memorandu, které kraj podepsal s TUL v listopadu roku 2023. Vytyčená témata spolupráce zahrnují vzdělávání, sociální oblast, kulturu, zdravotnictví i regionální rozvoj. V memorandu se také kraj zavázal k tomu, že ročně podpoří Technickou univerzitou v Liberci částkou milion korun, která bude rozdělena mezi Dětskou univerzitu, tým studentské formule a další studentské práce a projekty, které mají pozitivní dopad na region.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky