Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj opět podpoří karavanová stání, obce se mohou hlásit do konce června

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 04. 2023 14:47
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Na rostoucí popularitu cestování s obytnými vozy či přívěsy, kterou přinesla covidová pandemie, zareagoval rychle a pružně Liberecký kraj a již v roce 2021 vypsal dotační program pro obce na výstavbu karavanových stání.

V podpoře pokračuje i letos. V rámci dotačního programu 7.10 je k dispozici celkem 2,5 milionu korun. Peníze mohou žadatelé využít na pořízení servisní technologie pro stání obytných automobilů a přívěsů – například elektrickou a vodovodní přípojku, výlevku odpadů a zajištění pitné vody, a včetně souvisejících terénních úprav.

O dotaci se mohou ucházet města a obce, které leží ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností, jimiž jsou Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou, Železný Brod a Jilemnice. Lhůta pro podávání žádostí je do 30. června tohoto roku. Všechny potřebné informace a podmínky jsou k dispozici na odkazu https://dotace.kraj-lbc.cz/cestovni-ruch.

V této podobě je program vyhlášen naposledy. Díky tomu, že byl vypsán již potřetí, vznikla v Libereckém kraji síť plnohodnotných a kvalitně vybavení pro stání karavanů a obytných vozů. Dotační titul se bude v další výzvě věnovat nedostatku nabíjecích stanic pro elektrokola a zároveň budování doplňkového vybavení, jakým jsou například krytá stání na kola. V dotačním programu již nebude podpora detailně upřesněna a každý žadatel vybuduje doprovodnou infrastrukturu podle potřeb ve svém území.

„Projekty, které uspějí v letos vyhlášeném programu, by měly doplnit a v součtu již realizovanými optimálně pokrýt mapu kraje karavanovými stáními.  Další program již bude vyhlášen na jiné téma, a sice na cykloinfrastrukturu,“ potvrdila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nadšenci karavaningu se můžou těšit na karavanová stání v Lomnici nad Popelkou, Novém Městě pod Smrkem, Smržovce, Prysku a ve Svijanech. Z druhé výzvy v roce 2022 se budují ještě karavanová stání v Bedřichově a Poniklé.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky