Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj navštěvuje území bývalého vojenského prostoru Ralsko. Připravuje pro něj studii

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 23. 08. 2024 14:02
  • Rozvoj

Sdílet článek

Obce zasahující do bývalého vojenského prostoru Ralsko patří podle Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ mezi takzvaná hospodářsky a sociálně ohrožená území, která se vyznačují například vyšší mírou nezaměstnanosti nebo špatnou dostupností některých služeb. Liberecký kraj se aktivně podílí na zpracování studií, které mapují potřeby těchto území a navrhují opatření k řešení problémových oblastí. Na tyto problémy by měla být v budoucnu zaměřena i podpora z připravovaného národního dotačního titulu.

Dali jsme si za cíl do konce srpna navštívit všechny obce a klíčové aktéry na území bývalého vojenského prostoru. Cílem těchto návštěv je získat cenné informace o problémech v území, které se zpracují do chystané studie a následně využijí pro připravovaný dotační titul od Ministerstva pro místní rozvoj na podporu projektové přípravy. Komunikace v území je velmi důležitá, jelikož ne všechno lze zjistit od stolu, a proto jsme zvolili tento postup,“ uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova.

Individuální jednání se již uskutečnila v Novinách pod Ralskem, Bezdězu, Osečné, Bělé pod Bezdězem, Mukařově, Hamru na Jezeře, Mimoni, Stráži pod Ralskem, Provodíně, Doksech, a také se státním podnikem Vojenské lesy a statky ČR a Krajskou správou silnic Libereckého kraje.

Mezi důležité požadavky z území, které zazněly, patří:

  • rekonstrukce, zateplení a výstavba obecních budov a bytů,
  • rekonstrukce a výstavba technické infrastruktury (např. kanalizace),
  • budování fotovoltaických systémů,
  • rozvoj turistické infrastruktury a rekonstrukce památek,
  • budování chodníků, parkovišť a rekonstrukce místních komunikací,
  • rekonstrukce zastávek veřejné dopravy,
  • převod digitálního územního plánu do standardu dle zákona.

Obce také požadují větší podporu na projektovou přípravu a zjednodušení administrativy dotačních výzev z fondů Evropské unie. „Liberecký kraj se dlouhodobě snaží mít co nejjednodušší a administrativně nenáročné krajské dotační výzvy, což nám obce potvrzují,“ dodal Jiří Ulvr.

Jednání s jednotlivými obcemi ukázala, že každá z nich má specifické požadavky a potřeby pro svůj rozvoj. Celostátně zacílené dotační výzvy však často nedokáží tuto různorodost efektivně postihnout. Řešením mohou být tematicky nebo územně specifické výzvy, které se soustředí na konkrétní potřeby jednotlivých oblastí. Právě proto se zpracovávají studie zaměřené na analýzu a řešení konkrétních problémů daného území.

Na podzim se předpokládá dokončení studie, která bude následně zaslána na Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. Jedná se již o pátou studii, kterou na svém území kraj zpracovává. Studie pro Frýdlantsko, Tanvaldsko, Novoborsko, Semilsko a veškeré další informace o hospodářsky a sociálně ohrožených území v Libereckém kraji naleznete na stránkách Regionální stálé konference Libereckého kraje.

logo fond soudržnosti

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky