Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj letos ušetří za nákup energií 10 milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 06. 2020 15:15
  • Ekonomika

Sdílet článek

Díky centrálnímu nákupu se daří Libereckému kraji pořizovat elektřinu a zemní plyn za optimální ceny. Poslední nákup energií pro roky 2020 a 2021 se uskutečnil vloni. Vysoutěžené ceny silové elektřiny a zemního plynu jsou o 15 až 20 % nižší než ceníkové ceny těchto komodit u hlavních dodavatelů. V porovnání s cenami v roce 2020 Liberecký kraj ušetří okolo 10 milionů korun.

Nákup energií pro Liberecký kraj probíhá už od roku 2013 na Českomoravské komoditní burze Kladno. „Kraj nakupuje energie nejen pro budovu krajského úřadu, ale také pro krajské příspěvkové organizace, společnosti řízené krajem a některá města a obce v regionu. Díky tomu se obce dostanou na daleko nižší cenu, než kdyby nakupovaly energie samy. Celkem se jedná o přibližně 500 odběrových míst elektřiny a 180 odběrových míst zemního plynu,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

„Ušetřené peníze můžeme použít tam, kde jsou potřeba, například na rekonstrukce krajských silnic, na podporu dobrovolných hasičů nebo k navýšení kapacity krajských domovů pro seniory,“ doplnila Jitka Volfová. Kraji a jeho příspěvkovým organizacím se podařilo za sedm let díky centrálnímu nákupu energií ušetřit přibližně 86 milionů korun. Celkem pro všechna odběrná místa, jejichž součástí je i Krajská nemocnice Liberec a některé obce, se jedná o částku téměř 155 milionů korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky