Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj intenzivně řeší nebezpečí povodní. Doporučuje zrušit společenské a kulturní akce a povoluje mimořádné manipulace na přehradách na svém území

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 09. 2024 10:57
  • Zastupitelstvo
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Mimořádné manipulace na přehradách, doporučení zrušit počínaje pátkem 13. září do konce víkendu společenské a kulturní akce a aktivace povodňových komisí obcí v regionu. To jsou hlavní výsledky dnešního jednání povodňové komise Libereckého kraje.

„Na dnešním jednání povodňové komise jsme se shodli na tom, že je potřeba povolit mimořádné manipulace na regionálních přehradách na území Libereckého kraje, bude probíhat odpouštění vody ze všech přehrad. Povodňovým komisím obcí je dále doporučeno projednat možnosti mimořádné manipulace (vypouštění) s vlastníky rybníků. Doporučujeme též zrušit společenské a kulturní akce v Libereckém kraji, kde se očekává větší účast veřejnosti, a to v období od pátku do neděle, a zejména důrazně nedoporučujeme na tocích využívat půjčování lodí a provozovat rekreační plavbu. Při vyhlášení II. a III. stupně povodňové aktivity je plavba zákonem o vodách zakázána. Dále také prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přijde do obcí upozornění na aktivaci povodňových komisí,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Doporučuji sledovat aktuální situaci na stránkách povodňového portálu zde: https://povodnovyportal.kraj-lbc.cz/portal/, který je určen pro veřejnost i samosprávy. Důležité informace jsou také na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu chmi.cz,“ dodal Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

V pohotovosti je Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, který má připraveno několik tisíc pytlů pro naplnění pískem. I nadále zůstává tradičním doporučením občanům, aby svá vozidla zabezpečili a zajistili – pokud možno – na co nejvyšším místě a odnesli si cennosti do vyšších pater. „HZS Libereckého kraje ve spolupráci s jednotkami SDH obcí již od včerejšího večera reagovali na vydané výstrahy ČHMÚ a provedli jsme kontroly člunů, čerpadel a motorových pil. Bohužel k výstraze na intenzivní množství srážek a riziko povodní je současně vydána výstraha na velmi silný vítr. Zároveň jsme posílili stavy na Krajském operačním a informačním středisku HZS LBK a jsme připraveni i na posílení stavů hasičů na jednotlivých hasičských stanicích v Libereckém kraji. Všechna opatření jsou v tuto chvíli preventivní, ale nechceme situaci podcenit. Velmi prosím veřejnost o uvážlivé chování a prosím o dodržování pokynů hasičů a povodňových orgánů,“ doplnil Jan Hadrbolec, ředitel HZS LK.

K dispozici je také linka společnosti Silnice LK v případě náhlých sesuvů půdy na krajských komunikacích, a to 777 511 255. Společnost KORID LK dále po komunikaci s obcemi rozhodla o zrušení turistických linek o víkendu 14. a 15. září, a to takto:

  1. nebude obsluhováno Zlaté Návrší, tj. nepojedou linky 991 a 995
  2. nebude obsluhován Ještěd, tj. nepojede linka 79
  3. nebude v provozu cyklobus 281 Česká Lípa – Dubá
  4. nebude v provozu turistická linka 469 do Jetřichovic
  5. nebude obsluhována Smědava, na lince 650 bude následující opatření:
  • všechny spoje na Smědavu budou zkráceny do zastávky Bílý Potok, u Krakonoše
  • spoj 110 z Frýdlantu do Liberce nepojede
  • spoj 101 s odjezdem v 8:25 z Liberce v bude zkrácen do Frýdlantu, odkud odjede dle platného času
  • přeprava jízdních kol není zajištěna

„S ohledem na možné zhoršení průjezdu ve vyšších oblastech v zalesněném území nelze vyloučit mimořádné omezení dopravy i v pátek 13. září. Doporučujeme sledovat informační kanály www.iidol.cz nebo sociální sítě IDOL,“ doplnil Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

 

Youtube video

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky