Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj buduje sluneční elektrárny, Evropská unie mu pomáhá

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 14. 08. 2024 15:58
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj postupně instaluje fotovoltaické elektrárny na svých budovách. Chápe se tím výzev, které současná, dynamicky se vyvíjející doba přináší. Jeho dlouhodobým záměrem je dosažení energetické soběstačnosti.

První z elektráren, která vznikla za pomoci evropských dotací, se nalézá na střeše Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou, její výkon činí 30,6 kWp a elektřina slouží pro spotřebu školy. Výdaje na výstavbu jsou ve výši dva miliony korun, z toho evropská dotace činí 964.744 korun.

Dalším dokončeným projektem spolufinancovaným Evropskou unií je instalace fotovoltaické elektrárny na objektu Krajského úřadu Libereckého kraje – budovy D, kde je instalována fotovoltaická elektrárna o výkonu 93,6 kWp. Náklady činí pět milionů, z toho dotace z Evropy představuje 1,5 milionu korun.

Malou elektrárnu pro výukové potřeby má též Mateřská škola a Střední škola v liberecké ulici Na Bojišti. Chystá se umístění elektrárny o výkonu až třiceti kWp na střeše Gymnázia Česká Lípa, elektrárna již pracuje na objektu výjezdové základny záchranářů v Hrádku nad Nisou. 

Do budoucna by se sluneční elekrárny měly objevit na výjezdové základně Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v  Jablonci nad Nisou, v zařízeních sociální péče TEREZA v Benešově u Semil a Semilech a APOSS ve Vratislavicích nad Nisou, na střeše Muzea Českého ráje v Turnově. „Ta má být hotova v příštím roce,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Ve výčtu nechybí ani fotovoltaiky, s nimiž se počítá na Střední škole gastronomie a služeb v Liberci a Centru odborného vzdělávání Libereckého kraje na Střední zdravotnické škole v Turnově.

„Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Přímá přeměna slunečního záření na elektřinu šetří nemalé finanční prostředky i životní prostředí,“ dodal hejtman Martin Půta.

Spolufinanc EU

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky