Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kde třídí v kraji nejlépe odpad? Ve Vítkovicích, Harrachově a Jilemnici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 29. 05. 2024 12:47
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Nejlépe si stran třídění odpadů vloni vedli ve Vítkovicích, v Harrachově a v Jilemnici. Potvrdily to výsledky již 19. ročníku soutěže v třídění odpadů v Libereckém kraji Zlatá popelnice.

Soutěž je určená obcím v Libereckém kraji, které soutěží v množství vytříděného odpadu. Vyhlašovatelé, Liberecký kraj a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., chtějí jejím prostřednictvím motivovat obce ke zvýšení množství vytříděných odpadů z domácností.

Devatenáctý ročník se konal pod záštitou člena rady Libereckého kraje Václava Židka z resortu životního prostředí a zemědělství. V rámci vyhlášení výsledků soutěže Zlatá popelnice se konalo i vyhlášení výsledků soutěží kolektivních systémů ASEKOL a.s. (soutěž ve sběru drobného elektra) a ELEKTROWIN a.s. (soutěž ve zpětném odběru elektrozařízení).  

V roce 2023 vytřídil každý obyvatel Libereckého kraje v průměru 20,1 kilogramu vytříděného papíru, 14,4 kilogramu plastů, 14,6 kilogramu skla, 24,7 kilogramu kovů a půl kilogramu nápojových kartonů. „To je tedy bezmála 75 kilogramů odpadu na osobu, které obyvatelé kraje vytřídili v rámci obecních systémů do barevných kontejnerů a ve sběrných dvorech. Tento výsledek řadí Liberecký kraj na 4. příčku v pomyslném pořadí krajů,“ sdělila Martina Filipová, ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti EKO-KOM, a.s.

Aktuálně mají v Libereckém kraji obyvatelé k dispozici bezmála 14 tisíc barevných nádob na tříděný odpad umístěných na veřejně přístupných místech. Jedno průměrné, veřejně přístupné, kontejnerové hnízdo v kraji slouží v současnosti pro 118 obyvatel. Přitom ještě před čtyřmi lety to bylo 132 obyvatel, kteří se o průměrné sběrné hnízdo dělili. Navíc je v Libereckém kraji ještě dalších 25 tisíc menších nádob, do kterých mohou lidé třídit odpady přímo u svých domů.

„Těší mě, jak dobře se vám a vašim občanům daří třídit odpady. My se vám stále budeme snažit v tomto pomáhat, mimo jiné prostřednictvím krajských dotačních titulů. A jsme připraveni Vám pomáhat dále, nejen finančně. Můžete se obracet na kolegy z krajského úřadu s vašimi záměry a odpadovými strategiemi. A také zástupci kolektivních systémů, kteří jsou zároveň spoluorganizátory dnešního ceremoniálu, vám rádi pomohou ještě více zkvalitnit vaše systémy odpadového hospodářství,“ sdělil na úvod radní Václav Židek

Do soutěže jsou zařazeny všechny obce v kraji, které mají uzavřenou smlouvu o spolupráci při zajištění zpětného odběru a zařazení místa zpětného odběru do obecního systému odpadového hospodářství se společností EKO-KOM, a.s. – aktuálně je to 215 měst a obcí. Každý ročník je automaticky zahájen prvním dnem kalendářního roku a probíhá po celých 12 měsíců. Vzhledem k odlišnostem ve fungování odpadových systémů v obcích a městech, soutěží obce již čtvrtým rokem ve třech kategoriích rozdělených podle počtu obyvatel. „Hlavním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Zohledněn byl navíc i poměr tříděného odpadu vůči směsnému komunálnímu odpadu nebo sběr kovových odpadů,“ nastínil způsob hodnocení Tomáš Bukáček, regionální manažer EKO-KOM, a.s.

Finanční odměnu od kraje získávají první tři v každé kategorii. „Všichni finalisté obdrží originální skleněné plastiky, které vzešly z návrhu Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Tyto poháry věnoval do soutěže Liberecký kraj,“ připomněl radní Václav Židek.

První kategorií jsou obce do 500 obyvatel (celkem 5 finalistů), druhou kategorií jsou obce od 501 do 2 000 obyvatel (celkem 5 finalistů) a třetí kategorií jsou obce nad 2 000 obyvatel (celkem 5 finalistů). Zvláštní kategorií je pak ocenění za přínosný počin na poli odpadového hospodářství, za který je oceněna vždy jedna obec z každého okresu.

Soutěž má od loňského roku nové pravidlo, které se zajisté dotklo i letošních výherců. Obec, jež se v dané kategorii umístila v posledních dvou hodnocených ročnících (za rok 2022 a 2023) na 1. až 3. místě, je zařazena do Síně vítězů a obdrží čestný titul Příkladné město/obec v třídění odpadů. Tato obec pak nebude v následujících dvou ročnících zařazena do hodnocení soutěže.

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE ZLATÁ POPELNICE 2023

OBCE DO 500 OBYVATEL

1. místo                    Obec Vítkovice                                       30 000,- Kč

2. místo                    Obec Tuhaň                                            20 000,- Kč

3. místo                    Obec Krompach                                    10 000,- Kč

4. místo                    Obec Troskovice                                   věcná odměna

5. místo                    Obec Paseky nad Jizerou                   věcná odměna

OBCE OD 501 DO 2 000 OBYVATEL

1. místo                    Město Harrachov                                   30 000,- Kč

2. místo                    Město Dubá                                             20 000,- Kč

3. místo                    Obec Horní Branná                                10 000,- Kč

4. místo                    Obec Josefův Důl                                     věcná odměna

5. místo                    Obec Malá Skála                                      věcná odměna

OBCE NAD 2 000 OBYVATEL

1. místo                    Město Jilemnice                                     30 000,- Kč

2. místo                    Město Turnov                                         20 000,- Kč

3. místo                    Město Lomnice nad Popelkou          10 000,- Kč

4. místo                    Město Hodkovice nad Mohelkou     věcná odměna

5. místo                    Město Semily                                            věcná odměna

 

PŘÍNOSNÝ POČIN NA POLI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ

Okres Česká Lípa                      Obec Bezděz               10 000,- Kč

Okres Jablonec nad Nisou     Obec Líšný                   10 000,-Kč

Okres Liberec                             Obec Krásný Les         10 000,-Kč

Okres Semily                              Obec Peřimov              10 000,- Kč

 

UVEDENÍ DO SÍNĚ VÍTĚZŮ

Obec Vítkovice

Město Harrachov

Město Turnov

ASEKOL a ELEKTROWIN

V rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Zlatá popelnice své ceny udělují již tradičně také kolektivní systémy ASEKOL a.s. a ELEKTROWIN a.s.

Kolektivní systém ASEKOL a.s. v soutěži ve sběru drobného elektra ocenil své vítěze ve třech kategoriích.  V kategori Obec do 10 tisíc obyvatel bralo prvenství město Semily, v kategorii Obec nad 10 tisíc obyvatel uspělo město Turnov. Ocenění skokan roku získalo město Rovensko pod Troskami.

V soutěži ve zpětném odběru elektrozařízení, kterou vyhlašuje kolektivní systém ELEKTROWIN a.s., byly hodnoceny obce s nejvyšším meziročním procentuálním navýšením výtěžnosti zpětně odebraných odpadních elektrozařízení v kategoriích obec do 4 000 obyvatel a obec s více než 4 000 obyvateli. V obcích do 4 000 obyvatel bylo nejlepší město Jablonné v Podještědí, v obcích nad 4 000 obyvatel zvítězilo město Frýdlant.

VÝSLEDKY SOUTĚŽE KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU ASEKOL a.s.

KATEGORIE OBEC DO 10 TISÍC OBYVATEL             Město Semily                                                   10 000,- Kč

KATEGORIE OBEC NAD 10 TISÍC OBYVATEL           Město Turnov                                                   20 000,- Kč

KATEGORIE SKOKAN ROKU                                           Město Rovensko pod Troskami                 7.000,- Kč

 

VÝSLEDKY SOUTĚŽE KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU ELEKTROWIN a.s.

KATEGORIE DO 4 000 OBYVATEL               Město Jablonné v Podještědí                                     10 000 Kč

KATEGORIE NAD 4 000 OBYVATEL            Město Frýdlant                                                               10 000 Kč

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky