Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Karáskova pašerácká stezka: po stopách loupežnického raubíře

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 31. 07. 2024 16:17
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Pro zajímavé zážitky se občas vyplatí nakouknout přes hranici do sousedního kraje. Šluknovským výběžkem a příhraničním německým Saskem provede šestadvacetikilometrová Karáskova pašerácká stezka. Vyrazit na ni lze z Varnsdorfu, popřípadě i z jiných měst na trase.

„Vyplatí se vymazat z hlavy státní hranice a plynule za zajímavými místy přecházet z české strany do Německa a zpět. Karáskova pašerácká trasa toho pro návštěvníky nabízí opravdu hodně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z Varnsdorfu vede cesta do Großschönau, kde kromě lidové architektury lze obdivovat i dovednosti bývalých obyvatel v tamním muzeu. Až do roku 1933 se v této oblasti vyráběl damašek, jednobarevná žakárová tkanina se vzorováním různých tvarů a velikostí.

Trasa pak pokračuje podél Mandavy do Hainewalde. Přímo u trasy se totiž nachází zámek Kanitz-Kayw, který připomíná zámek Sanssouci v Postupimi. Nedaleko zámku se nachází barokní krypta s jedinečnou sochařskou výzdobou.

Přes Spitzkunnersdorf se jde do Leutersdorfu, kde ocení především ti, kteří vyrazili s dětmi, tamní zoologickou zahradu. Trasa pak dále pokračuje do Seifhennersdorfu, kde se přímo v jednom z podstávkových domů nachází Karáskovo muzeum, jehož expozice překypuje zajímavostmi o loupežnickém náčelníkovi.

Po návratu do Varnsdorfu je možné prohlédnout si například kostel sv. Petra a Pavla nebo náměstí z roku 1774.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky