Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam za vzácnými stromy a keři? Do arboret napříč krajem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 06. 08. 2024 14:49
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Sbírka živých dřevin – dendrologická zahrada, respektive zvláštní botanická zahrada specializující se na výzkum a pěstění dřevin. Tak definuje internetová encyklopedie Wikipedie arboretum. Několik jich lze navštívit i v Libereckém kraji.

„V arboretech se setkáte s dřevinami, které nemáte šanci jinde potkat. Takto speciálně zaměřeným sbírkám nemůže konkurovat ani botanická zahrada, která si naopak zakládá na pestrosti flóry, kterou nabízí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Arboretum Bukovina

Arboretum na Bukovině založil tehdejší majitel hruboskalského panství Jan Bedřich Lexa z Aehrenthalu se svým správcem Leopoldem Angrem kolem roku 1860. Arboretum leží v nadmořské výšce 360 metrů a má rozlohu 2,7 hektaru. Jeho základem je 35 druhů stromů především ze Severní Ameriky. Je zde jedna z nejstarších sbírek dřevin a jedna z prvních pokusných ploch na pěstování severoamerických dřevin ve střední Evropě. K vidění je několik desítek cizokrajných i domácích druhů dřevin a jejich kultivarů, často úctyhodného stáří.

V arboretu se nachází historický altán z druhé poloviny devatenáctého století, postavený ve švýcarském stylu, ve kterém se nachází expozice a sezónní informační středisko Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Součástí areálu je také vyhlídka Kamenný stůl.

Malé arboretum na Černé Studnici

Lesům České republiky se během posledních let podařilo obnovit malé arboretum na Černé Studnici z roku 1925, které zcela zpustlo po druhé světové válce. S myšlenkou obnovy této malé botanické zahrady přišel místní revírník Pavel Polák. Lesníci pracovali na obnově takzvané Květeny vlasti od roku 2001. V té době začali v arboretu sázet dřeviny, které odtud během let zmizely. V současné době je v arboretu k vidění jedenadvacet druhů dřevin, které budou postupně doplňovány o další. Vstup je po celý rok volný.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky