Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam ke kamenným varhanům? Třeba na Stříbrník u Žibřidic

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 10. 09. 2024 12:19
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Tip na výlet v oblasti Podještědí s krásným výhledem nejen na Ještěd, ale i na Ralsko a přes celou pahorkatinu až k Bezdězu – taková je výprava na vrch Stříbrník, který se vypíná nad Žibřidicemi. Hora bývala mezi výletníky populární, o nedělích ráno sem z vesnice po mši svaté chodívala procesí.

„Nejde o velký a náročný výlet. Naopak. Je to vhodná kratší trasa pro celou rodinu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cesta začíná v Žibřidicích u autobusové zastávky naproti škole. Na stejném místě je první rozcestník, který nasměruje ke Stříbrníku. Po mírně svažité polní cestě a zelené turistické značce vedou kroky až na úpatí kopce, na jehož vrcholu se naskytne pohled na monumentální kamenné čedičové varhany, připomínající z některého pohledu dračí zuby. Za příznivého počasí se naskytnou nádherné výhledy.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky