Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jizerská padesátka na lyžích podle Ladislava Míky – beseda s legendou závodu v Krajské vědecké knihovně v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 04. 2013 20:51
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

 

Byly by Jizerské hory bez Jizerské padesátky na lyžích, která od roku 1971 nese přídomek „Memoriál expedice Peru ´70“, takové, jak je známe dnes? Troufněme si s jistotou tvrdit, že v žádném případě nikoliv.

Přijďte se o tom přesvědčit 3. dubna v 18 hodin do Krajské vědecké knihovny, Rumjancevova ulice, v Liberci na přednášku jednoho ze zakladatelů Jizerské padesátky na lyžích Ladislava Míky. Sekundovat mu bude autor knihy Jizerská 50 – 35 let dálkového běhu na lyžích – Memoriál expedice Peru 1970 Jiří Langer. Připraveny jsou i dosud nepublikované fotografie.

LÁĎOVY TŘI ETAPY

Ve vývoji Jizerské padesátky vidím tři etapy. Ta první trvala do expedice horolezců do Peru v roce 1970, druhá do revoluce v roce 1989 a třetí právě prožíváme,“ tak dělí 46 letou historii Ladislav Míka (1941).

Je již nepřekonatelným rekordmanem v počtu účastí na Jizerské padesátce na lyžích, který jako jediný nikdy od roku 1968 do roku 2013 na startu nechyběl. Skvělý vodák a lyžař se sice narodil v Praze, vystudoval však libereckou strojní průmyslovku a pak se živil jako konstruktér v Teplických strojírnách Liberec a později jako projektant v různých libereckých firmách.

1968 – 1970 KAMARÁDSKÝ ZÁVOD Josefa Trousílka

„Než se stal závod v roce 1971 Memoriálem expedice Peru ´70, byl to rodinný, kamarádský běh, hecovaný soupeřením mezi vodáky, turisty a horolezci TJ Lokomotiva Liberec a spřátelenými oddíly. Už předtím se závodilo o Zlatý cepín, o Šátek Textilany a podobně, ale chyběl závod, kde by si lyžaři, horolezci, my vodáci a další sportovci mohli porovnat výkonnost. A závod na 50 kilometrů se běhal jen v rámci mistrovství republiky, Hančův memoriál, a toho se mohli zúčastnit jen závodníci s licencí, registrovaní lyžaři, s výkonnostní třídou. A tak zakladatel Josef Trousílek tohle všechno zorganizoval,“ říká legenda.

První tři roky se podle něj Jizerská padesátka jezdila po trase na velkou Jizerskou louku, dnes už by tam nikoho ochranáři nepustili.

1971 – 1989 MASOVÝZÁVOD – Memoriál expedice Peru 1970

„To už přicházela ta druhá etapa, kdy se z Jizerské padesátky stal masový závod pro trénované i netrénované, pro závodníky, nadšence i amatéry, kteří

měli jediný cíl, dojet závod, aby se mohli vytahovat před svými holkami. Nebo to byl výlet ROH, když přední čeští lyžařští reprezentanti zpočátku závod ignorovali. Sem tam přijeli běžci ze střediska vrcholového sportu v Jablonci a Dukly Liberec. Ale přece jen se mezi vítězi objevila jména legend a lyžařských nadějí, která závodu dala dobré renomé, které dnes pořadatelé z libereckého Ski klubu J50 dobře zužitkovávají ve prospěch lyžování i Bedřichova,“ míní Ladislav Míka.

1990 – 2013 SVĚTOVÝ ZÁVOD - elitní Worldlopett

Za začátek třetí etapy vývoje J50 označuje Ladislav Míka nástup mladých organizátorů po roce 1989, kteří vlastně původně závod s nánosem „socialistické“ propagandy, hesly „Buď fit“ a jako součást spartakiádních soutěží společně s tehdejším tajemníkem, veteránem Jizerské padesátky Josefem Gabrielem zachránili.

„Nyní už je Jizerská padesátka skutečně závodem podle světových parametrů, jak to můžeme po účasti na závodech ve Švédsku, Německu, Rakousku či Itálii směle potvrdit,“ zdůraznil Míka s tím, že Jizerská padesátka se nyní jezdí jakou součást seriálů Worldloppet (14 nejdůležitějších světových dálkových běhů, FIS Marathon Cupu (9 špičkových běhů) a Ski Classics (6 super elitních dálkových běhů).

 Více se dozvíte ve středu 3. dubna v KVK Liberec. Vstup dobrovolný,

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky