Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jaro v Českém ráji provede krajinou kouzel a magických příběhů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 04. 2023 12:28
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Úchvatnou krajinou plnou skalních měst, romantických údolí i historicky zajímavých staveb je Český ráj. Stojí za prokoumání zblízka, nabízejí se však i možnosti prohlídky z výšek.

„Na jaře Český ráj ožívá návštěvníky v mnohem větší míře, takže doporučuji výlet dobře načasovat, nejlépe mimo víkendy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Turisty lákají skalní vyhlídky Krkavčí skála či Kde domov můj v Besedických skalách. Kdo chce obdivovat rozmanitost místních rozhleden, může se nechat okouzlit netradiční Čížovkou tyčící se do výšky ve tvaru jehlanu nebo rozhlednou u Lomnice nad Popelkou, jež byla vybudována na úpatí nájezdové věže skokanského můstku.

Pro ty, co nemají rádi výšky, je k dispozici nejnižší rozhledna na světě.  Nachází se nedaleko Semil a k jejímu zdolání je třeba sestoupit jeden schod dolů. I zde, pod úrovní země, se však otevřou výhledy na panorama Krkonoš i Jizerských hor.

Cyklistům i pěším výletníkům poslouží flipbook na webových stránkách Českého ráje. Elektronický průvodce doporučuje 28 tipů na pěší výlety a množství cyklotras. Nechybí tipy pro bezbariérové výlety pro invalidy či matky s kočárky. Vydat se lze například po okruzích nazvaných Po stopách Albrechta z Valdštejna či Okolo zámku Humprecht a hradu Kost. Je dobré nevynechat tradiční ukázku lidové architektury Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova, který otevřel stálou expozici Od jara do zimy. Ta se věnuje tradičnímu zemědělství v Pojizeří.

Český ráj je také místem plných kouzel a magických příběhů. O tom je možno se přesvědčit při putování Za pověstmi Českého ráje. Stačí zakoupit v některém z infocenter Cestoknížku a vydat se za dobrodružstvím, které provede regionem s legrací, překvapením i poučením. Děti mohou na vybraných výletních místech sbírat razítka, za které obdrží drobné ceny.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky