Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jana Bernartová a umění čerpající z internetu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 10. 2018 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

Podzimní měsíce patří v Oblastní galerii Liberec digitálnímu umění. Výstava Jany Bernartové, liberecké rodačky a pedagožky na místní univerzitě, dává nahlédnout do nejaktuálnějšího proudu výtvarného umění. Autorka předkládá zcela nové grafické práce navazující na předchozí projekty, ve kterých vycházela z práce s novými médii. Výstava potrvá do 25. listopadu 2018.

Formálně jednoduchá výstava obsahuje hluboký a ryze aktuální obsah. Jejím tématem je internetová komunikace a data, tedy věci, bez nichž si již dnešní život neumíme představit. Jana Bernartové je na své výstavě Nula jedna převedla do abstraktního umění.

Kurátor výstavy Václav Janoščík, filozof, teoretik nových médií, upozornil na paradox internetové komunikace, kdy velmi osobní zážitky svěřujeme abstraktnímu internetu: „Internet a emaily, přestože jsou považované za nehmotné, abstraktní putující po sítích a v cloudu, se staly jedněmi z nejintimnějších a nejhmatatelnějších součástí našeho života. Zatímco je ale každodenně používáme, může nám unikat jejich role a důležitost. Výstava Jany Bernartové nás zve právě k takovému abstraktnímu pohledu na internetovou komunikaci. Autorka obdržela email, kterému chyběla některá data. Zdrojový kód emailu nechala otevřít operačním systémem a získala vizuální materiál, který můžeme vidět. Když se díváme na jednotlivé obrazy, textury a linie, můžeme snadno sklouznout k důrazu na formalismus a snad i podlehnout jejich kráse. Ale právě formalismus a abstraktní umění dnes nabývá nový charakter a význam.“

V dílech Jany Bernartové nejde o krásu a abstrakci, která by hledala autonomní, líbivé tvary a formy. To, na co se díváme, má především další vrstvu v digitálním kódu, datech ale i samotných emailech. Abstrakce na papíře odpovídá abstrakci současné komunikační technologie a moci algoritmů. Otázce digitálního, nebo chcete-li virtuálního světa se umělci věnují velmi často. Pražský DOX připravil v roce 2017 výstavu s názvem Big Bang Data.

Jana Bernartová zve do Lázní na komentované prohlídky a především jednu mimořádnou událost: “Jsem velmi ráda, že se podařilo u příležitosti mé výstavy v liberecké galerii vydat knihu, která akcentuje a doplňuje konceptuální přístupy mé práce. Současně také přesahuje rámec autorského katalogu s textem Hyperbarva Andrey Průchové Hrůzové. Další její zvláštností je to, že je vydaná ve verzi české a anglické, takže to jsou knihy vlastně dvě. Osobně vás zvu na uvedení mé monografické knihy do galerijní kavárny.“ Křest katalogu proběhne ve čtvrtek 15. listopadu od 18 hodin.

Jan Bernartová vystudovala obor Vizuální komunikace – digitální média v ateliéru Stanislava Zippeho na Technické univerzitě v Liberci. Dva roky také studovala v ateliéru Intermédia na Fakultě výtvarných umění v Brně a absolvovala stáž na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. V roce 2013 dokončila doktorský program u Federico Díaze na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Od roku 2005 vystavuje v Čechách a v zahraničí.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně od 10 do 17 hodin, každý čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek je vstup do galerie zdarma.

TZ: Oblastní galerie Liberec

Markéta Kroupová

724 834 547, marketa.kroupova@ogl.cz

Název výstavy: Jana Bernartová / Nula jedna

Termín konání: 11. 10. – 25. 11. 2018

Místo konání: Oblastní galerie Liberec, sál 1NP

Kurátor výstavy: Václav Janoščík

Grafický design: Štěpán Marko

Komentované prohlídky s autorkou a Václavem Janoščíkem: 15. 11. 2018 v 10.30 a 17 hodin

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky