Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jan Sviták/SLK - Budeme žít v lese? 

Jan Sviták, starosta Prysku, krajský zastupitel

SLK

  • 27. 11. 2017 00:00
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Budeme žít v lese?

Soudě podle intenzity budování silniční sítě v lesích, jež jsou majetkem státu, by se dalo usuzovat, že se z našich obcí a měst budeme pomalu stěhovat do paloučků a bažin, mezi smrčky, borovice a břízky. Zatímco Kraje horkotěžko po mnoho let opravují zdevastované komunikace III. třídy a v malých obcích se většinou obyvatelé proplétají mezi dírami a výmoly na nezpevněných komunikacích, je v našich lesích situace zcela opačná. Úplně nově zrekonstruované asfaltové dálnice křižují lesy i v těch nejzapadlejších oblastech našeho pohraničí a propojují lokality, kde po celý rok nepotkáte živáčka. Paradoxně se  (návdavkem a bez finanční náhrady) tuny dřeva v obcích převáží po místních, již tak přetížených, komunikacích, které jsou tak často nenávratně poškozeny. Idea je jasná a těžbu dřeva je potřeba jako výnosný byznys státu těžařům ulehčit a zlevnit. O smyslu těchto investic ze strany státu je však možno úspěšně polemizovat. Vybudování nové asfaltky v odlehlé pustině sice umožní vytěžit monokulturní porost v rekordně krátkém čase, ale následně se po lesních autostrádách budou desítky let prohánět pouze zbloudilí cyklisté, houbaři a přemnožená vysoká zvěř. Stávající zpevněné štěrkové cesty plní svůj účel zcela dostatečně a současný nesystémový asfaltový trend spíše nahrává pocitu, že je třeba obří zisky státního podniku umně rozpustit, byť v tak trochu neúčelných až nesmyslných investičních záměrech. O estetické hodnotě asfaltu na lesních pozemcích se raději ani nezmiňuji. Možná trochu naivně si myslím, že by na nejvyšších místech vedení našeho státu stálo za zvážení, zda tyto evidentně „nadbytečné“ investiční prostředky raději nerozpustit prostřednictvím dotačních programů do obnovy silniční sítě v obydlených místech daného regionu. Pro život na vesnicích by to mělo jistě větší přínos než lesní autostrády a dotační tituly s tak vysokým vlastním podílem, že často není v možnostech obcí tyto projekty na rekonstrukce komunikací realizovat.

Takže osedlejme silniční kola a vzhůru do lesů! ?

 

Jan Sviták, starosta Prysku, krajský zastupitel

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky