Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jako ve staré dobré Anglii nebo nacistickém Německu. Vlakem po stopách filmařů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 08. 10. 2024 13:50
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Za okny se míhá krajina Jizerských hor a vlak uhání za dobrodružstvím. Liberec, Lučany nad Nisou, Smržovka, Dolní Polubný a železniční most v Kořenově. Cesta po železnici napříč krajem umožní výlet po stopách filmařů.

„Nadšenců, kteří na své výlety míří do míst, kde se natáčely filmy, je skutečně mnoho. Když se k tomu navíc přidá téma železnice a vlaků, tato skupina výrazně naroste. Právě i náš kraj taková místa nabízí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Liberec

Liberecké nádraží, postavené v roce 1859, se často stávalo kulisou filmařům tuzemských i zahraničních produkcí. Na nádraží začíná svou kariéru mladý Jan Dítě (Ivan Barnev) prodejem párků ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále na motivy díla Bohumila Hrabala. Nádraží, přetvořené do filmu jako nádraží ve Vídni, se objevuje i ve filmu Tři sezony v pekle, snímku o extravagantním mladém muži, který v dobách sílícího komunistického režimu prožívá mládí plné lásky, vášně, vzpoury i nenávisti.

Tragickou scénu zažívá nádraží, když se stává místem, odkud Němci deportují Židy do koncentračního tábora v Terezíně. Takový osud potkává i rodinu Ohrensteinových s malou Klárkou ve filmu Poslední cyklista a doktora Blaua (Martin Huba) ve filmu Krev zmizelého.  Po jeho návratu z tábora má být pro změnu Helga (Vilma Cibulková) deportována do Říše.

Lučany nad Nisou

Pátý díl televizního seriálu Dobrodružství kriminalistiky, který pojednává o vývoji jednotlivých kriminalistických disciplín, je zasazen do prostředí Anglie dvacátých let minulého století a hlavní disciplínou je balistika. V seriálu se objeví i lučanské nádraží – a to ve scéně, v níž přijíždí Robert Churchill, aby určil zbraň, kterou byl zastřelen hrabě.

Smržovka, Dolní Polubný, Kořenov

Kalamita – film plný železniční tématiky, vlaků, nádraží, úplatkářství, ale i cti, odvahy, čestnosti a solidarity. Hlavní hrdina, mladý Honza Dostál (Bolek Polívka), zanechává studií na vysoké škole a vrací se domů, aby se mohl věnovat něčemu užitečnému. Rozhodne se pro povolání strojvedoucího horské lokálky jako jeho dědeček a pradědeček. V každodenní realitě je však konfrontován s malicherností a průměrností lidí kolem sebe. Domovskou stanicí je vlakové nádraží v Dolním Polubném, ve filmu se objeví dále také nádraží ve Smržovce, Liberci, Jablonci nad Nisou a železniční most v Kořenově přes řeku Jizeru.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky