Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Informace – dostavba mostu ev.č. 01016-2 na silnici č. III/01016 v Ohrazenicích

Mgr. Kubíčková Michaela

  • 17. 04. 2013 08:55
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti: Dostavba mostu ev.č. 01016-2 na silnici č. III/01016 v Ohrazenicích:

- vyčíslení dosavadních nákladů a ztrát na tuto akci

- jméno(a) zodpovědné osoby za vzniklé průtahy realizace stavby a vynakládání finančních prostředků v období od počátku této akce

- přijatá nápravná opatření jmenovitě pro zodpovědné osoby

Odpověď:

Most ev. č. 01016-2 v Ohrazenicích byl zařazen Libereckým krajem do seznamu mostů určených k rekonstrukci nebo opravě z mostního úvěru Libereckého kraje. Důvodem pro zařazení byl nevyhovující stavební stav mostu.

V roce 2009 byla zpracována renomovanou firmou VPÚ DECO Praha a.s. projektová dokumentace, která řešila sanaci klenbového mostu. Následně v roce 2009 bylo na akci zařízeno a vydáno pravomocné stavební povolení.

V letech 2012 bylo na akci uskutečněno řádné výběrové řízení. Vítězným uchazečem se stala firma FIRESTA Fišer, rekonstrukcea stavby a.s., která v letních měsících roku 2012 zahájila stavební práce na mostě. Po odkrytí dříve nepřístupných částí mostu bylo zjištěno, že zejména stavební stav klenby je jiný, než bylo v projektu předpokládáno. Mezi největší problematické zjištění patřil fakt, že došlo k odtržení poprsní zídky, kdy kus této zídky se i následně zřítil. Na základě tohoto zjištění byla zhotovitelem stavby ihned stavba zastavena a bylo uskutečněno jednání na místě. Na jednání byl přivolán i zpracovatel projektové dokumentace, který po odborné prohlídce mostu konstatoval, že stav mostu je natolik odlišný, že není možnápouhá sanace a je nutné most nahradit mostem zcela novým.

Po tomto zjištění musela Krajská správa silnic Libereckého kraje, příspěvková organizace (dále jen KSS LK) odstoupit od smlouvy o dílo se zhotovitelem stavby a zahájit práce na nové projektové dokumentaci. Ty byly dokončeny projekční kanceláří EXprojekt s.r.o. Brno v roce 2012. Tato dokumentace již řeší kompletní rekonstrukci mostu. Součástí této stavby je i oprava¨objízdných tras, které byly poškozeny v průběhu výstavby a přes zimní období 2012/13.

Z časového hlediska byla v návrhu zvolena moderní technologie – nosná konstrukce TUBOSIDER, která umožní realizovat most z vlnitého plechu, čímž se urychlí postup výstavby v co nejkratším čase.  

K výše uvedenému je nutné uvést, že původní projektovou dokumentaci zpracovala nezávislá projekční kancelář s mnohaletou praxí v mostním stavitelství, bohužel bez vazby na region. Odhalené poruchy v nosné konstrukci byly podle názoru Ing. Hoznoura z projekční kanceláře VPÚ DECO Praha a.s. a Ing. Libosvára z projekční kanceláře EXprojekt s.r.o. Brno patrné až po odhalení silniční konstrukce a tyto poruchy nešlo v žádném případě dopředu předvídat. 

V současné době na tuto akci probíhá výběrové řízení. Zde je jeho podrobnější harmonogram:


Ihned po dokončení výběrového řízení bude podepsána smlouva o dílo s vítězným uchazečem a zahájeny stavební práce na rekonstrukci tohoto mostu.

Nyní již k odpovědím na Vaše jednotlivé dotazy:

Odpověď na otázku č. 1 – vyčíslení dosavadních nákladů a ztrát na tuto akci:

Projektová dokumentace byla zadána v roce 2008 na základě objednávky OB2008520212 ze dne 7. 10. 2008. Cena za zpracování projektové dokumentace činila 291 550 Kč s DPH.

Zajištění stavebního povolení bylo zadáno v roce 2009 po dokončení projektové dokumentace na základě objednávky ze dne 22. 6. 2009. Cena za vyřízení stavebního povolení činila 49 000 Kč s DPH.

Stavební činnost: V roce 2012 byl kompletně dokončen stavební objekt 02 – oprava opěrné zdi a zároveň na základě havarijního stavu nosné konstrukce proběhlo odstranění havarijního mostu a konzervace stavby. Toto proběhlo na základě SoD 2012106T ze dne 29. 3. 2012 a dodatku č. 1 ze dne 3. 12. 2012. Stavební náklady činily 3 984 810 Kč s DPH.

Odpověď na otázku č. 2 – jméno zodpovědné osoby za vzniklé průtahy realizace stavby a vynakládání finančních prostředků v období od počátku této akce:

Projektová dokumentace byla zadána v roce 2008. Projektovou dokumentaci zpracovala firma VPÚ DECO Praha a.s. Projektovou dokumentaci kontroloval a autorizoval inženýr Ing. Václav Mach, projektant s dlouholetou zkušeností a v současné době je již v důchodovém věku. Jak již bylo ze strany KSS LK v minulosti sděleno, po odkrytí dříve nepřístupných částí se na mostě objevily nepředvídatelné závady, o kterých ani zpracovatel projektové dokumentace i vzhledem ke své kvalifikaci a dlouholetým zkušenostem nemohl vědět (viz příloha).

Technický dozor pro investora pro tuto stavbu provádí Ing.
Bureš
z firmy IBH spol. s r.o. a zástupcem investora je Ing. Martin Čáp z KSS LK. Výše uvedené osoby jsou zodpovědné za průběh celé stavby a v průběhu takto
komplikované stavby, kdy došlo k mnoha nepředvídatelným stavům, veškeré
problémy, které nastaly, bezodkladně řešili. Z výše uvedených důvodů
nejsou tyto osoby, ani žádná jiná osoba, zodpovědné za jakékoli vzniklé průtahy
při realizaci stavby (viz příloha).

Otázka 3:
Přijatá nápravná opatření jmenovitě pro odpovědné osoby:

Z výše uvedených důvodů nebyla přijata žádná nápravná opatření.

 

Přílohy:

1.     Zápis z jednání, které se konalo dne 17. 9. 2012 na stavbě „Ohrazenice, rekonstrukce mostu ev.č. 01016-2“ (__)

2.      Vyjádření projektanta VPÚ DECO Praha a.s. ke stavbě (__)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky