Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hladina podzemních vod v okolí dolu Turów za poslední dva roky vzrostla

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 05. 2024 12:16
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Česká geologická služba předložila výsledky měření hladin podzemních vod v okolí dolu Turów na českém území a v okolí podzemní těsnící stěny. Vyplývá z nich, že roste jejich hodnota podél těsnící stěny na polském území, v hlubších kolektorech mezi stěnou a státní hranicí Polské a České republiky a také mezi podzemní stěnou v samotném dole Turów. Oproti tomu od září 2020 až do dubna 2024 hladiny podzemních vod v hlubších kolektorech na českém území nadále klesaly a na konci dubna 2024 jsou na nejnižší úrovni. V okolí Uhelné od srpna 2023 hladiny podzemní vody převážně stagnují a od února 2024 nepatrně rostou.  

„Ve zprávě, kterou nám předkládá České geologická služba, máme k dispozici konkrétní výsledky měření z jednotlivých vrtů, které jsou umístěny v okolí dolu Turów a jejichž vznik vyplývá z dohody, kterou jsme podepsali v únoru roku 2022. Výsledky jsou nyní mírně pozitivní. Stoupání hladin vrtů za těsnící stěnou má setrvalou tendenci a propisuje se již do několika hlubinných vrtů na českém území,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „Jsem rád, že se také připravuje nový hydrogeologický model, který pohyb podzemních vod podrobně zmapuje. Budeme tak mít kromě čísel z měření i konkrétnější přehled vývoje a chování podzemních vod.“   

Data z měření jsou podrobněji uvedena v příloze. 

Další informace a aktuální hodnoty měření je možné sledovat zde: https://cgs.gov.cz/veda-a-vyzkum/podzemni-vody#heading-6

Česká republika díky Dohodě o spolupráci při řešení dopadů těžby hnědého uhlí v povrchovém dole Turów pravidelně kontroluje činnosti v dole včetně monitoringu jejich vlivů. Vznikají klíčová ochranná opatření k negativních vlivů těžby na české území a české obyvatelstvo. Mezi ně patří zejména podzemní bariéra a prokázání její funkčnosti, která má zabránit odtoku podzemní vody z českého území.

Úplné znění dohody zde: https://1url.cz/iukff

  • vyvoj HPV Turow 2024 05 06 (.pdf)
    2 MB
    14. 05. 2024 13:36

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky