Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Firma Brex podala návrh na insolvenci. V Libereckém kraji má zakázky za bezmála půl miliardy

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 05. 2024 10:45
  • Doprava
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Celkem sedm silničních a dvě investiční akce má podle smluv dokončit firma Brex. Ta však podala v úterý 21. května návrh na insolvenci. Liberecký kraj bude podle rozestavěnosti jednotlivých projektů volit rozdílné přístupy k jednotlivým zakázkám. Jeho cílem je, aby nebyl ohrožen žádný termín dokončení.
 

„Je to pro nás významná komplikace. U zakázek, kde jsme těsně před dokončením, jako je například Centrum odborného vzdělávání v Turnově, děláme všechno proto, aby firma Brex projekty dokončila. U zakázek, u kterých je evidentní, že je firma není schopna dokončit, hledáme možnosti, jak smlouvy ukončit, a vybereme nové dodavatele na zbývající část stavebních prací,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Přehled akcí a stav projektů, které započala firma Brex v Libereckém kraji, a další postup:

A. silniční stavby v celkové hodnotě za Liberecký kraj 253.876.119,34 korun včetně DPH (ke dni 17. května 2024 vyfakturováno celkem 32.495.317,09 korun včetně DPH):

„Nyní se připravujeme a mapujeme současnou situaci. Řešíme rozpočty a fázi vyfakturovaných prací. Naším cílem je udělat maximum pro to, aby se stavby dokončily,“ doplnil Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

  1. Most ev. č. 28621-1 Víchová n. J. (most dokončen, zhotovitel počítá s odstraněním vad a nedodělků, cena díla: 13.353.652,09 korun včetně DPH)
  2. Most ev. č. 2708-1 přes Panenský potok včetně opěrné zdi v Pertolticích (pokračuje betonáž s cílem ji dokončit; další postup stavby (izolace, římsy, asfalty, zábradlí…) nelze v tuto chvíli predikovat, cena díla: 24.356.540,01 korun včetně DPH)
  3. Most ev. č. 27814-2 Záskalí (most dokončen, zhotovitel počítá s odstraněním vad a nedodělků, cena díla: 18.662.178,52 korun včetně DPH)
  4. Silnice III/27018 Kněžice–Lvová (celkem tři mosty v hodnotě 12.732.048,19 korun včetně DPH budou dokončeny firmou COLAS)
  5. Most U Jarmary, Jilemnice (nezahájeno, cena díla: 8.382.380,91 korun včetně DPH)
  6. Mosty ev. č. 2836-1 a 2836-2 Veselá (práce na prvním mostě nezačaly, došlo pouze k vykácení, u druhého pokračuje betonáž s cílem ji dokončit; další postup stavby (izolace, římsy, asfalty, zábradlí…) nelze v tuto chvíli predikovat, cena díla (oba mosty): 11.595.371,88 korun včetně DPH)
  7. Silnice II/294 Rokytnice nad Jizerou včetně humanizace (silnice a 4 mosty – u nich začaly pouze základní práce, u silnice vyfrézováno a demontována svodidla, cena díla (krajská investice): 164.793.947,74 korun včetně DPH – více informací v nedávné tiskové zprávě: https://1url.cz/D1LBD

B. pozemní stavby

  1. COV LK zdravotnicko-sociální SZŠ Turnov, p. o. – stavební práce (z 90 % dokončeno, cena díla: 51.469.138,61 korun včetně DPH)

„Nyní intenzivně komunikujeme s firmou. Pevně věříme, že stavební práce dokončí. Pokud k tomu nedojde, budeme muset vybrat nového dodavatele na zbývající část prací. Naším hlavním cílem je, aby se v novém školním roce mohli žáci učit v moderně vybaveném Centru odborného vzdělávání,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.     

  1. Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA, p.o. lokalita Na Vinici, Semily

„Předpokládáme, že se objekt zakonzervuje a na dodělání zbývající části stavby vypíše kraj nové výběrové řízení,“ doplnil Miklík.

-------------------------------------------------------------------(10. Hudební kulturně kreativní centrum Lidové sady, Liberec – stavební práce, vybrán jiný dodavatel, více zde: https://1url.cz/T1KcP)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky