Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Evropské peníze podpoří další rekonstrukce silnic na Semilsku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec

  • 23. 09. 2024 11:45
  • Doprava

Sdílet článek

Dalších opravených krajských silnic se vbrzku dočká Semilsko. Za evropské podpory nyní procházejí rekonstrukcí úseky z Lomnice nad Popelkou do Košťálova a z Benešova  u Semil Směrem ke státovce I/14.

„Cílem projektů je zajistit bezpečný a plynulý provoz zrekonstruovaných úseků silnic, což zlepší přístupnost k transevropské dopravní síti, konkrétně vazbou na silnice I/16 a I/14 a přispěje tak mimo jiné také ke zlepšení podmínek volného pohybu zboží a osob v členských státech Evropské unie,“ zdůraznil statutární máměstek hejmana pro resort dopravy Jan Sviták.

Výše evropské dotace v prvním případě činí 48.538.172,98 korun; jde o projekt CZ.06.03.01/00/22_021/0004146. Úsek na silnici číslo II/286 od začátku stavby v Lomnici po křižovatku se silnicí číslo III/28311 – odbočkou na Libštát – je téměř hotový, nyní se pracuje na úseku od odbočky na Libštát po začátek Košťálova. Tento úsek je rozdělený na dvě části.

První je po odbočku na skládku – na něm se recyklují konstrukční vrstvy a pokládá se ložná asfaltová vrstva. Druhá část je od skládky na konec úseku, jímž je začátek Košťálova. Tam se sanují kraje a odvodnění a od pondělí 23. září započně příprava na recyklaci vozovky. Zprovoznění silnice je v plánu první týden v prosinci tohoto roku.  

Další projekt nese číslo CZ.06.03.01/00/22_021/0004764 a evropská dotace představuje 157.500.000 korun. Jde o první úsek trasy silnice číslo II/292 z Benešova u Semil ke křižovatce  se silnicí číslo I/14. 

Na silnici II/292 V Benešově u Semil jsou již hotovy všechny propustky, odvodnění a pracuje se na armovaných svazích především v Benešově před betonárkou. Sanují se skalní masivy podél komunikace. Je provedena sanace aktivní zóny v úseku od začátku stavby po dřevěný most a od tkalcovny po konec stavby. na úseku mezi dřevěným mostem a tkalcovnou se bude pracovat v příštím roce. V současné chvíli se chystá položení asfaltu tak, aby se na silnici mohlo přes zimu provizorně jezdit. Hotovo má být v listopadu příštího roku.

Rekonstruovaný úsek silnice II/292 je důležitou spojnicí mezi městy a obcemi Železný Brod – Semily – Víchová nad Jizerou. Silnice vede obcemi Benešov u Semil, Rybnice, Loukov, Dolní Sytová a Horní Sytová. Komunikace se v Železném Brodě napojuje na silnici Přepeře a dále na rychlostní silnici R10 Turnov – Liberec nebo opačným směrem na dálnici D10 Turnov – Praha.  Ve Víchové nad Jizerou se silnice napojuje na komunikaci I. třídy číslo 14, která vede směrem na Hrabačov.

„Letos máme na rekonstrukce silnic a mostů přes 1,1 miliardy korun. Od Státního fondu dopravní infrastruktury obdržíme také částku ve výši 170.443.009,77 korun,“ uvedl hejtman Martin Půta.

EU MMR

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky